6 ízletes fogás Arubáról
Aruba különleges konyhájában számos nemzetközi vonás, jellegzetesség keveredik. Ízek és illatok harmóniája, a fűszerek merész használata jellemzi az arubai ínyencségeket. Aruba különleges ételeit bemutató sorozatunk első részében a legnépszerűbb fogások kerülnek sorra. Kóstoljon bele Aruba ízeibe!
Balchi di pisca

A balchi di pisca arubai halétel, amely a sziget környékén, frissen fogott fehér húsú halból készülhet. Arubán legtöbbször sügért vagy a vörös csattanóhalat használnak, de olykor a lazac vagy a tőkehal is szolgálhat alapanyagul. A halat főtt burgonyával és fűszerekkel összedolgozzák, formázzák majd forró olajban aranybarnára sütik.
Sopi di pampuna

A sopi di pampuna nem más, mint egy ízletes arubai sütőtökleves, a Karib-szigetvilágban egyébként máshol is nagyon népszerű. A sütőtökön kívül a leves további kulcsfontosságú összetevői között megtaláljuk a sózott marhahúst, a tejszínt, a fahéjat, a tabasco szószt, a hagymát, a zellert, a póréhagymát és a burgonyát. Fenséges, Arubán járva meg kell egyszer kóstolni!
Giambo

Forrás: Angelica's Cooking
A giambo hamisítatlan arubai fogás: marhahúsból, okrából (Hibiscus esculentus) és olyan halakból áll, mint a vörös csattanóhal. Sűrű és kiadós levesnek főzik össze az összetevőket. Antillai gumbo néven is ismert étel arubai változatát a pürésített okra egyedi, csúszós állagúvá teszi.
Pan bati

A pan bati arubai kukoricalisztből készülő édes palacsinta. Alapvetően köretnek számít, amely számos arubai étel mellé kínálnak. A pan bati (lapos alakjára utalva) elvert kenyeret jelent. Arubán leggyakrabban reggelire fogyasztják, de édes változatban, cukorral és különféle töltelékekkel desszertként is kínálható.
Funchi

A funchi kukoricalisztből, sóból és vajból álló arubai kísérőétel. A kukoricalisztet forrásban lévő vízben megfőzik és fakanállal addig keverik, amíg a massza sűrűvé és merevvé nem válik. Szeletekre vágják, vajazva tálalják. Olykor a szeleteket olajban is átsütve kerül végül az asztalra.
Keshi yena

A keshi yena a rabszolga-kereskedelem évszázadai során, a XVII. és a XVIII. században alakult ki. A volt holland gyarmat rabszolgái találták ki. Mivel a hódítók hagyományosan gouda vagy edami sajtot fogyasztottak - ez lett az étel fő alapanyaga. A sajtot szabályosan kikaparták a keményebb héjából, ami végül a rabszolgák asztalán landolt. Ők ezt a sajthéjat töltötték meg fűszeres hússal és zöldségekkel majd a sajt olvadásáig sütötték. A keshi yena neve a holland kase szóból származik. Aruba egyik kedvence.
Kapcsolódó inspirációk:
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit
Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.

Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.
Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.

Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.
A geisha kávé ugyanolyan világhírű, mint a kopi luwak vagy a jamaicai blue mountain, de hogyan tört utat magának Etiópiából Panamáig? Fedezze fel velünk ezt a különleges történetet.

A geisha kávé ugyanolyan világhírű, mint a kopi luwak vagy a jamaicai blue mountain, de hogyan tört utat magának Etiópiából Panamáig? Fedezze fel velünk ezt a különleges történetet.
Kapcsolódó ajánlatok:



