Dominika sava borsa
A Dominikai Köztársaság változatos történelme nyomot hagyott gasztronómiáján is. Több száz évig spanyol gyarmati uralom alatt állt, de francia, haiti és amerikai fennhatóság alatt is volt ,1924-ben kivívott függetlenségéig. A különböző kultúrák behatásai teszik a dominikai fogásokat teljesen egyedülállóvá, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a legnépszerűbbeket, hogy már rutinosan válogathassunk a menüből, ha ide látogatunk.
Sancocho

A Sancocho a dominikai ételek királya, azonban sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyire autentikus, hiszen számos latin-amerikai országban megtalálhatjuk különböző verzióit. Ennek ellenére a dominikaiak magukénak érzik a különleges Sancocho de Siete Carnes névre hallgató fogásukat. Ahogyan neve is utal rá hivatalosan hét különböző húsfélét főznek össze - legtöbbször marhából és csirkéből – különböző zöldségekkel, a végeredmény pedig egy gazdag ízvilágú, sűrű zöldséges húsos egytálétel.
Mangú

A mangú egy felülmúlhatatlan dominikai fogás, melyet legtöbbször reggelire fogyasztanak. Egyik legfőbb alapanyaga a banán, melyet többféle verzióban készítenek el tojással, szárított dominikai szalámival, sült sajttal megbolondítva. Bár elsőre kicsit szokatlan tűnhet az alapanyagok párosítása, amint megízleljük a sós és édes ízek ellenállhatatlan kombinációját minden reggelire ezt szeretnénk enni.
Arroz Blanco

A rizs az egyik alapköve a dominikai ételeknek, számos különböző fogás készül belőle. Azonban egyik sem annyira népszerű és fontos, mint az Arroz Blanco, azaz a pergő szemű hófehér főtt rizs. Ez az egyik fő alkotóeleme a La Bandera Dominica fogásuknak, mely a nemzeti zászlót reprezentálja az étkezőasztalon. A fogásban található Arroz Blanco azaz rizs a fehér színeket, a vörösbab a pirosat, a csirke pedig a harmadik színt testesíti meg. A tökéletes, pergő szemű fehér rizsszemek az egyik legszigorúbb fokmérői a dominikai fogásoknak, hiszen ennek az egyszerű ételnek kifogástalannak kell lennie. A rizsnek puhának kell lennie, ám egyetlen szem sem tapadhat össze a másikkal.
Habichuelas Guisadas

Az olcsó és bőséges fehérjeforrások, mint a bab és egyéb hüvelyesek nagyon elterjedtek a latin-amerikai és karib konyhában, mely alól Dominika sem kivétel. A Habichuelas Guisadast rizses ételekkel szolgálják fel, leggyakrabban az Arroz Blanco-val, mely a már említett tradicionális dominikai ebéd egyik fő pillére. Minden dominikai háztartásnak saját verziója van arról, hogyan készíti el, apró változtatásokkal az összetevőkben és az ételízesítőkben. Természetesen mindenki a sajátját hirdeti a legízletesebbnek és legjobbnak. Mi pedig úgy dönthetjük el a versenyt, hogy minél több helyen kóstoljuk végig a fogásokat.
Pollo Guisado

A csirke bőséges, könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul olcsó alapanyagnak számít. Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb húsféle a Dominikai Köztársaságban. A Pollo Guisado igazi bakancslistás étel, gazdag, erőteljes ízvilágával és a csontról porhanyósan leomló textúrájával garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Tostones

A Tostones egy másik olyan dominikai étel, mely más latin-amerikai országokban is jelen van, azonban a Dominikai Köztársaságban is különleges helyet foglal el az asztalon. A Tostones éretlen banánból készül és köretként szolgálják fel hús-és halételek mellé. A dominikaiak megőrülnek ezekért a finom falatokért és ha kipróbáljuk őket, biztosan mi is függőkké válunk.
Habichuelas con Dulce

A dominikai kultúrában fontos hagyománya van ennek a népszerű ételnek, melyet a nagyböjt idején készítenek el tradicionálisan. Mint oly sok fogásnál itt is jellemző, hogy minden családnak megvan a saját receptje ahhoz, hogy saját ízlésére alakítsa. Különlegessége, hogy az édes desszert alapja a bab, melyet legtöbbször fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel bolondítnak meg.
Bizcocho Dominicano

A Bizcocho Dominicano azaz Dominikai torta valószínűleg szintén dobogós helyezést érne el a népszerűségével a helyiek körében. Általában az ünnepségek, esküvők és születésnapok központi eleme. Ez a különleges sütemény vajas, légies textúrájával és hagyományos ananászos töltelékével és letisztult kinézetével azonnal belopja magát az emberek szívébe.
Morir Soñando

A Morir Soñando a dominikai nyár hivatalos frissítő itala, azonban összetevői első hangzásra furcsának tűnhetnek, hiszen tej és narancslé különleges házasságáról beszélünk. A neve jelentése „álmodva meghalni”, mely az italkombináció mennyei ízére utal. A tej selymessége és a frissítő narancs íze semmihez sem fogható. Bár van egy olyan általános bölcsesség, hogy tejet és narancslevet sose fogyasszunk együtt, ez az ital megcáfolja a mítoszokat. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik laktózérzékenyek, hiszen növényi tejből is létezik verzió, bár ízében így kicsit különbözhet az eredetitől.
Kapcsolódó inspirációk:
A Dominikai Köztársaság egyik legszebb tengerpartján, Punta Canán a helye! Tudja meg miért érdemes Dominikára utazni!

A Dominikai Köztársaság egyik legszebb tengerpartján, Punta Canán a helye! Tudja meg miért érdemes Dominikára utazni!
A Dominikai Köztársaságban a puha, fehér homokos álomstrandok mellett rengeteg kulturális és természeti kincset is találunk. Tartson velünk és ismerje meg közelebbről a trópusi paradicsomot!

A Dominikai Köztársaságban a puha, fehér homokos álomstrandok mellett rengeteg kulturális és természeti kincset is találunk. Tartson velünk és ismerje meg közelebbről a trópusi paradicsomot!
A Dominikai Köztársaság az állatok és a természet szerelmeseinek Mekkája is. Több mint 7500 állatfaj él az ország egész területén.

A Dominikai Köztársaság az állatok és a természet szerelmeseinek Mekkája is. Több mint 7500 állatfaj él az ország egész területén.
A Dominikai Köztársaság a Karib-térség egyik legsokoldalúbb országa. Buja trópusi erdők, hegyek, tiszta vizű patakok és csodálatos vízesések csábítják felfedezésre az utazót.

A Dominikai Köztársaság a Karib-térség egyik legsokoldalúbb országa. Buja trópusi erdők, hegyek, tiszta vizű patakok és csodálatos vízesések csábítják felfedezésre az utazót.
Gazdag történelmével, élővilágával és kultúrájával számtalan különlegességet tartogat, amiért megéri utazási bakancslistánk élére tűzni.

Gazdag történelmével, élővilágával és kultúrájával számtalan különlegességet tartogat, amiért megéri utazási bakancslistánk élére tűzni.
Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit

Dél-Patagónia jég szabdalta vidékén, a Los Glaciers Nemzeti Parkban kápráztatja el csodálóit
Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.

Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje. Itt hírből sem ismerik a rohanást.
Kapcsolódó ajánlatok:













