Lima, az északi partvidék és az Amazonas
Peru konyhája méltán világhírű. Köszönheti ezt nagy részben a különleges alapanyagoknak és a sokszínű regionális gasztronómiának.
Minden város karakteres helyi ételekkel és egyedi ízekkel büszkélkedhet. Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. A partvidék tengeri herkentyűi és az Amazonas egzotikus, zamatos finomságai a perui gasztronómia újabb arcait tárják fel.
A főváros, Lima kulináris különlegességei
Az ízek és a kiváló ételek fővárosa, Lima a hagyományos ételek nagy választékát kínálja, amelyeket változatos helyszíneken szolgálnak fel a Michelin-csillagos éttermektől a piacokon át a ceviche-üzletekig. A regionális konyha központjának tekintett város ad otthont Latin-Amerika legjelentősebb élelmiszervásárának is, a Misturának.
Magával ragadó konyhája olyan ételek széles választékát kínálja, amelyek fő alapanyaga a hal, és a nemzeti büszkeség forrása a ceviche. A Tiradito, a ceviche hagyma nélküli változata, és a parihuela, a kagylós halászlé jellegzetes tengeri ételek. A tengeri ételek hosszú és sokszínű listáján szerepel még a kagylós rizs, a kagyló á la parmesana, a kagyló á la chalaca - citromban főzve és héjában tálalva -, a rákhússal töltött tequeno tészta, a tonhallal töltött burgonyapogácsa, és rengeteg más fogás is.
Magával ragadó konyhája olyan ételek széles választékát kínálja, amelyek fő alapanyaga a hal, és a nemzeti büszkeség forrása a ceviche. A Tiradito, a ceviche hagyma nélküli változata, és a parihuela, a kagylós halászlé jellegzetes tengeri ételek. A tengeri ételek hosszú és sokszínű listáján szerepel még a kagylós rizs, a kagyló á la parmesana, a kagyló á la chalaca - citromban főzve és héjában tálalva -, a rákhússal töltött tequeno tészta, a tonhallal töltött burgonyapogácsa, és rengeteg más fogás is.

Az afrikai hatás hozta konyhájukba a híres anticuchoshoz használt belsőségeket, amelyek a faszénparázson grillezett, nyársra tűzött tehénszívek, a cau cau, a pacalból és burgonyából készült pörkölt, valamint a tacu tacu, mely rizzsel kevert, sült bab, amelyet hússal vagy tenger gyümölcseivel tálalnak.

A perui-spanyol fúzióból olyan ételek születtek, mint a causa limeña, egy baromfival, tenger gyümölcseivel vagy avokádóval és paradicsommal felturbózott burgonyapüré; a tamales, csirkével vagy sertéshússal töltött kukoricaháncsok; és az ají de gallina, egy csípős paprikából, tejbe áztatott kenyérből és fűszerekből álló krémes pörkölt, apróra vágott csirkemellel.

A kínai hatás új kulináris élvezeteket is eredményezett, amelyek olyan ízletes ételekkel örvendeztetik meg az ízlelőbimbókat, mint az arroz chaufa, a szójaszószban főtt és sült rizs apró csirke- vagy sertéshúsdarabokkal, tojással és zöldhagymával, valamint a lomo saltado, amely szójaszósszal fűszerezett párolt burgonya, hús, hagyma, paradicsom és csípős paprika. A chicha morada néven ismert lila kukoricaital, a sör és az Inca Kola sárga szódája mind hagyományos italok Limában.

Az északi partvidék konyhája
Az északi régiókban meleg az időjárás, a tengerek pedig hemzsegnek a halaktól és a tenger gyümölcseinek gyümölcseitől. Legértékesebb ételeik közé tartoznak a ceviches és a sudado pörköltek, amelyek a tengerből gyűjtött alapanyagokat savanyú és fűszeres fűszerekkel, valamint aromás fűszernövényekkel kombinálják, amelyek friss és intenzív ízeket biztosítanak. A ceviches halakból, tenger gyümölcseiből vagy fekete kagylókból készül, mindezeket citromlében, csípős paprikában és sóban pácolják, és hagymával, édesburgonyával és kukoricával tálalják.

A chinguirito a ceviche egy különleges fajtája, amelyet a gitárhal sózott és szárított húsából készítenek. A főételek közé tartozik a sudado de pescado halpörkölt vagy párolt hal. A sült manióka, a parmezános kagyló és a chifles - kerek szeletekre vágott sült banán - remek előételek, amelyeket megoszthatunk egymással. Északon minden ételhez jéghideg chicha de jora azaz kukoricasör jár. Ezen a vidéken sokan kecskét tenyésztenek, így a seco de cabrito - párolt kecskehús - gyakori étel. A Sopa teóloga azaz papleces, egy pulykából készült húsleves, és a shámbar, babból, sertés- és marhahúsból készült leves, szintén az északi konyha emblematikus elemei.

Amazonasi konyha
Ha csak egyetlen kifejezéssel lehetne jellemezni a perui Amazonas változatos konyháját, az a "kulináris élvezet" lenne. A perui Amazonasból származó ételek nemcsak egzotikus jellegükkel csábítanak, hanem az utazókat is vonzzák az olyan finomságok nagy választékával, mint a marhahús, a baromfi, a hal, a birkahús és a sertéshús. A főzőbanán fontos szerepet tölt be, amelyet számos recept fő alapanyagaként használnak. Ami az italokat illeti, népszerűek a számtalan gyümölcsfajtából, például aguajinából és coconából készült friss gyümölcslevek, valamint olyan italok, mint az alkoholos masato vagy chuchuhuasi, vagy az uvachado, egy erjesztett szőlőital, és a banánnal és/vagy tejjel készített chapo.
Említésre méltó levesek közé tartozik az inchicapi, a földimogyoróval, korianderrel és maniókával készített csirkeleves, valamint a carachama leves, amely halból készül, és amelyet útifűvel és korianderrel fűszereznek.

Kapcsolódó inspirációk:
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.
Kapcsolódó ajánlatok:














