10 varázslatos török csemege

Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert... Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

10 varázslatos török csemege

 
Gasztronómiai kalandozás Törökországban. Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert...
 

Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

Kazandibi

Kazandibi | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az oszmán időkig visszanyúló kazandibi kedvelt török desszert, amelyet égetett pudingnak is lehet fordítani, utalva a serpenyő megégett aljára, amelyben készül. A desszert vajból, tejből, rizslisztből, cukorból, keményítőből és ízesítőkből áll. Törökországban a kazandibit általában vékony szalagokként szolgálják fel, amelyeket aztán feltekernek. Karamellizált teteje kellemes ízt kölcsönöz neki, ami markánsan elüt a belső édes és tejes ízektől. Az összhatás viszont igen kellemes.

Ekmek kadayıfıt

Ekmek kadayıfıt | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A különleges, cukorszirupba áztatott tésztából készült ekmek kadayıfıt hagyományosan az olyan vallási ünnepek alkalmával készítik, mint például a Şeker Bayramı (édességek ünnepe), amely a ramadán, az iszlám böjti szent hónap végét jelzi. Az egyszerű, de kiadós desszert tetejére egy kajmak nevű, sűrű, török krém kerül végül durvára tört pisztáciával vagy dióval megszórva tálalják. Olykor az egészet nyakon öntik citromos cukorsziruppal is, amely kellemes friss fanyarságot kölcsönöz a süteménynek.

Tavuk göğsü

Tavuk göğsü | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A klasszikus török pudingot fahéjjal és vaníliával ízesítik, és sűrű, krémes tej- vagy rizspudingra emlékeztet, mind ízében, mind megjelenésében. Tavuk göğsü ihletője a középkori francia desszert, a blancmange volt, és az oszmán szultánok konyhájában jelent meg először. Ma Törökország egyik jellegzetes finomságának tartják, amely megtalálható minden kávéházban.

Lokma

Lokma | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A nemzetközileg is ismert, cukorral meghintett desszert liszt, cukor, élesztő és só keverékéből készül, amit zsiradékban kisütnek, majd szirupban vagy mézben megfürdetnek. A lokma eredete messzire nyúlik vissza, de nem teljesen tisztázott. Feltételezhető, hogy először Görögországban vagy Törökországban jelent meg, bár egyesek arab eredetre gyanakodnak. Egyébként a görög történelem egyik legrégebben dokumentált desszertjének tartják: már a győztes olimpikonok is fogyasztották ezt a kalóriában bővelkedő csemegét.

Tulumba

Tulumba | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A török tulumba az egykori Oszmán Birodalom területén, különösen a Közel-Keleten és a Balkánon igen népszerű csemegének számít. A ropogós héjú finomságok komoly mennyiségű cukrot tartalmaznak mivel sűrű, citromízű szirupba áztatják őket. Libanonban és Szíriában gyakran narancsvirág- és rózsavizet használnak az ízesítésre, míg az Öböl-menti országokban kardamomot és sáfrányt adnak hozzá. Marokkóban pedig melegített mézben áztatják. Mézédes!

Aşure

Aşure | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az aşure-t vagy "Noé pudingját" szintén a világ egyik legrégebbi desszertjének tartják. Bár a gyümölcsök, a dió és az egyéb összetevők pontos kombinációja változhat, az aşure-t leginkább szárított fügével és sárgabarackkal, arany mazsolával, ribizlivel, mogyoróval, fenyőmaggal, dióval, csicseriborsóval, fehér babbal és bulgurral, árpával vagy búzával készítik, míg a csodálatos aromája a citrom vagy a narancs héjától származik. Az iszlám hagyomány szerint a böjt után ez a desszert kerül a családok asztalára.

Muhallebi

muhallebi | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A muhallebi krémes desszert, sok tekintetben hasonlít a francia blancmange-hez. Tej és cukor keverékéből készül, amelyet kukoricakeményítővel vagy rizsliszttel főznek és sűrítenek. A muhallebit általában narancsvirággal, vaníliával vagy rózsavízzel ízesítik, és jellemzően hidegen tálalják. Régiótól függően, jellegzetes helyi alapanyagokkal, például pisztáciával, datolyasziruppal, mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, fahéjjal vagy mazsolával díszíthetik.

Lokum

Lokum | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az édes finomságokat Bekir Affendi találta fel, aki 1777-ben Anatóliából érkezett Isztambulba. A zamatos, cukros csemege alapja a cukor és a keményítő. Hagyományosan rózsavízzel, citrommal, naranccsal, vagy mentával ízesítik, de a törökök igazi kedvence a sima zselé lokum pisztáciával kombinálva. Általában a reggeli, az ebéd és a vacsora utáni teához vagy kávéhoz kínálják a legtöbb török otthonban.

Baklava

Baklava | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
A baklava vékony tészta rétegekből álló, dióval töltött sütemény, édes sziruppal meglocsolva. Manapság kedvelt csemege az egész világon. Valószínűleg asszír eredetű, a története egészen a VIII. századig nyúlik vissza. Ekkor juthatott el egészen Görögországig.

Dondurma

Dondurma | 10 török csemege | OTP Travel Utazási Iroda
Az autentikus török fagylaltról azt tartják, hogy Maraş városából származik. Olvadásállósága és a különösen sűrű állaga megkülönbözteti a hagyományos fagylaltoktól. A rendhagyó tulajdonságokat két sűrítőszer segítségével érik el, arab gumit vagy más néven masztixgyantát és egy speciális orchidea gyökeréből készült őrleményt használnak (salep). Kahramanmaraş régióban a dondurma több salepet tartalmaz, ezért néha kesme dondurma-nak is nevezik. A török kesmek szó magyarul vágni-t jelent, amivel a csemege állagára utalnak, és gyakran kést, illetve villát is adnak az elfogyasztásához.

Kapcsolódó inspirációk:


Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Aki ellátogat ide, azonnal megérti a különleges vonzerőt, amit Isztambul rejt magában.

Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

A Törökország Antalya tartományában fekvő ősi Aszpendosz leginkább a színházáról ismert, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori építménye.

Ókori görög és római romok, vízesések és túraútvonalak, erdők és hegyek: Antalya a kalandvágyók igazi paradicsoma.

Gasztronómiai kalandozás Törökországban. Kebab, de milyen? Dolma, kofta, sarma... Kóstoljon bele a török konyha húsos finomságaiba!

Összegyűjtöttük Isztambul legnépszerűbb látnivalóit.

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

A lenyűgöző földalatti városoktól a lélegzetelállító kilátásig ez a város olyan felejthetetlen élményt nyújt, amelyre biztosan emlékezni fogunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország

Isztambul egyedülálló város, ahol Kelet és Nyugat, múlt és jelen találkozik – páratlan történelmi emlékek, színes kulturális kavalkád és lenyűgöző hangulat teszi felejthetetlenné. A Boszporusz partján fekvő transzkontinentális város gazdag öröksége és különleges atmoszférája minden látogatót rabul ejt.

329 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL ÉS A CONTEMPORARY ISTANBUL

Törökország

Isztambul városa különleges helyet foglal el a képzőművészetek világában – nemcsak földrajzi, de kulturális értelemben is híd Kelet és Nyugat között. A város textúrája: a római, bizánci, oszmán és modern török örökség a különböző stílusok és korszakok találkozását, egymásra rétegződését jeleníti meg, akár egy kollázs.

Csoportos városlátogatás magyar idegenvezetéssel

349 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország

Fedezze fel Isztambul ikonikus kincseit. Akár a császári pompa, akár a szigetek nyugalma varázsolja el, Isztambul a történelem, a kultúra és a természeti szépség felejthetetlen egyvelegével várja!

455 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország

Tartson velünk egy ízekkel teli utazásra Isztambul vibráló utcáin, ahol a török konyha gazdag hagyományait ételkóstolókon és főzőkurzusokon keresztül fedezheti fel. A fűszeres kebaboktól a nyüzsgő piacokig minden falat egy történetet mesél el ebben a lenyűgöző városban.

469 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI, TENGERPARTI PIHENÉSSEL

Törökország

Törökország minden szempontból nagyszerű ország. A mesebeli báj, a tradicionális gasztronómia és a rendhagyó tájak mennyei szépsége teszi Kappadókiát a világ minden tájáról érkező utazók kedvencévé.

879 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat.
Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.
Sajnos nincs megfelelő találat.
Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.