Bosznia-Hercegovina ízei
Kóstoljon bele ön is a balkán különleges ételeibe! Kalandozzon velünk a bosnyák konyha világában!
1. Begova čorba
A begova čorba a bosnyák csirkeleves, amelyet hagyományosan meleg előételként szolgálnak fel. A fő összetevők a csirke és az okra, amely állítólag afrodiziákumként hat, de a leves különféle gyökérzöldségeket is tartalmaz, tejföllel és tojással sűrítve kínálják. Jellemzően nemzeti ünnepekre és ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra.
2. Banjalučki ćevapi
A banjalučki ćevapi különbözik minden más ćevapitól, mivel csempe formájúra készítik. Általában csak darált marhahúsból készül, sóval, borssal fűszerezve akárcsak a sarajevski ćevapi, de olykor darált borjúhúst és fokhagymát is adnak a keverékhez. Sütés után a banjalučki ćevapit hagyományosan egy somun nevű, kör alakú kenyérbe rakják és sok hagymával körítve tálalják.
3. Bosanski lonac
A bosanski lonac egy ízletes pörkölt, amely vastag hús- és zöldségdarabok rétegéből áll. A hús (általában bárány-, borjú- és marhahús) és a zöldségek (káposzta, burgonya, sárgarépa, paradicsom) mérete miatt az étel elkészítése körülbelül négy óráig tart. Csak enyhén fűszerezik, hogy a hús és a zöldség saját levével és aromájával ízesíthesse az ételt. A hagyományos agyagedényben (lonac) készülő étel a speciális főzőedényéről kapta a nevét is. Az edényt a középkorban szénbányászok használták, ők főzték az első bosanski lonacokat is. Később az étel elterjedt az egész országban és új, regionális variációk jöttek létre.
4. Sarma
A hagyományos török konyha egyik alapétele, a sarma tulajdonképpen egy töltelék, amelyet szorosan körülvesznek a levelek vagy a leveles zöldségek. Az ételnek számos változata létezik, de a keverék jellemzően olyan összetevőket ötvöz, mint darált hús, rizs vagy bulgur, különféle gyógynövények, fűszerek, pirospaprika, paprika, paradicsomszósz, míg a borításhoz általában szőlőt, káposztát, savanyú káposztát, svájci mángoldot használnak. Sarmát általában különleges alkalmakkor és ünnepnapokon készítik. Az ételhez általában joghurtot, burgonyapürét és kérges kenyeret kínálnak.
5. Sarajevski ćevapi
A sarajevski ćevapi Szarajevó városának specialitása. Darált marhahúsból, sóval és borssal ízesítve készül, időnként birkahússal vegyítve. Az utóbbi évek trendje szerint egyes helyeken a sarajevski ćevapit darált marhahúsból kizárólag sóval fűszerezve készítik, hogy a hús íze a lehető legtisztább legyen. Az elkészítést követően a ćevapit 48 órán át hűtőszekrényben kell érlelni. Ezután grillezik, majd egy kör alakú, somun nevű kenyérben tálalják nyers hagymával bőven körítve.
6. Burek
A burek különféle sós töltelékekkel töltött tésztaféle. Török eredete ellenére ez az étel a bosnyák nemzeti konyha büszkesége. Bár a legtöbb helybéli állítja, hogy a csak marhahúst tartalmazó burek nevezhető bureknek, ugyanezt az ételt más töltelékekkel is készítik, ilyen változat a sirnica (túrós), zeljanica (spenótos) és krompiruša (burgonyás).
A bureket csigaszerű formába hengerelve sütik, ezzel a típus jellemzően a pékségekben találkozhatunk, míg a hagyományos éttermek gyakran pite formájában készítik el, amelyet tálalás előtt felvágnak. Hatalmas a népszerűsége és úgy tartják, ha a egy nő képes jó bureket készíteni, bizonyosan jó feleség válik majd belőle.
7. Kataifi
A bosnyákok egyik kedvenc édessége a kataifi. A desszert kataifi tésztát és gazdag diótölteléket tartalmaz, amely általában apróra vágott dióból áll. Noha vannak hengerelt fajták, a kataifi általában réteges, a diótöltelék a vajjal bevont kataifi szálak két rétege közé kerül. Sütés után a desszertet sűrű citromízű szirupba mártják, amelyet időnként fahéjjal vagy szegfűszeggel tovább ízesítenek. A kataifi török eredetű, de közkedvelt boszniai desszertnek számít. Különleges alkalmakkor fogyasztják, a legjobb erős bosnyák kávéval párosítani.
8. Tufahija
A tufahija alapja a cukros vízben párolt alma, amelyet mandula- vagy diókrém töltelékkel töltenek meg, majd rövid idő alatt megsütik és cukorsziruppal nyakon öntik. A desszert perzsa eredetű, Boszniába a törökökkel érkezett. A frissítő ínyencséget hagyományosan hűtve fogyasztják és tejszínhabbal, a tetején meggyel szolgálják fel.
Kapcsolódó inspirációk:
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.
Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc ételeit vettük sorra.
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.
Hol vannak már a posztópapucsos kastély-, és múzeumlátogatások?!
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.
A kilencvenes évek pusztító háborúja után Szarajevó ismét régi fényében ragyog.
Bosznia-Hercegovina ez idáig felderítetlen célpont maradt sokak számára.