Top 10 grúz étel

Ezeket az ízeket egyszer ki kell próbálni!
A kelet és a nyugat találkozásán elhelyezkedő Grúziát számos kulturális hatás érte az évszázadok során. Az egyik legrégebbi keresztény civilizáció számos hódítóval is kénytelen volt dacolni, ételeik is jól tükrözik az ország múltját.

Békeidőben a Nagy Selyemút mentén élő grúzok új fűszereket és módszereket ismertek meg, idegen alapanyagokat és stílusokat illesztettek be a saját gasztronómiájukba. Az évszázadok során a grúz ételeket a mediterrán világ, az arab és a mongol ízek, a perzsa és az oszmán konyha is befolyásolta, a kapcsolat egészen Észak-Indiáig terjedt. Tíz elmaradhatatlan grúz ételt mutatunk most be, amelyek egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatnak.

Khinkali

Grúzia, Khinkali - OTP Travel Utazási Iroda

A khinkali népszerű gombóc különféle töltelékekkel. A hegyekben főként bárányból készítik, másutt darált marhahús és sertéshús keverékét használják. khinkali eredetét nem lehet pontosan nyomon követni; egyes beszámolók tatár eredetre utalnak, mások szerint a khinkali Grúzia őslakos hegyi kultúrájának őshonos étele.

Khachapuri

Grúzia, Khachapuri - OTP Travel Utazási Iroda

Khachapuri nélkül soha nem teljes grúz ünnep. Sokan szerint ez a grúz klasszikus sajt kenyér. Formája és textúrája régiónként változik: vékony vagy vastag kéreg lehet rajta, de egy vagy több réteget is tartalmazhat. A khachapuri lehet kerek, háromszög vagy téglalap alakú, és ékeskedhet egy tojás is a tetején.

Mtsvadi

Grúzia, Mtsvadi - OTP Travel Utazási Iroda

Ízletes nyárshús borjúból, bárányból vagy sertésből. A húsválasztás régiónként és az évszakoktól függően változik, a grillezési módszer nagyjából azonos. Jellemzően szőlőtőke fája felett sütik. Grillezés után a húskockákat eltávolítják a nyársról és egy edénybe rázva vékonyra szeletelt hagymát és gránátalma juice-t adnak hozzá. A hús kissé karamellizálja a hagymát, míg a gránátalma lé enyhe, savas mártást alkot a hús leveivel.

Sulguni, Füstölt Sulguni, Guda

Grúzia, Sulguni, Füstölt Sulguni, Guda - OTP Travel Utazási Iroda

A grúzok imádják a sajtokat, minden régió saját fajtát készít. A Sulguni Nyugat-Grúzia különlegessége, talán a legcsodálatosabb félig lágy grúz sajt. Magas nedvességtartalma a Mozzarellára emlékeztető. A Guda Tusheti sajtja, amelyet hagyományosan juhtejből készítenek és báránybőrben érlelnek.

Gombapörkölt agyagedényben

Grúzia, Gombapörkölt agyagedényben - OTP Travel Utazási Iroda

A grúz konyha kis lángon főzött húspörköltek széles választékát kínálja, ilyen a kharcho vagy a chaqapuli. Noha a hús fontos alapanyag, néhány vegetáriánus változat is létezik. Ilyen a Khis soko gombából készített pörkölt. A kifejezetten erős ízű gomba karakteres, szilárd textúrával rendelkezik és jól ellenáll a lassú főzésnek.

Kharcho

Grúzia, Kharcho - OTP Travel Utazási Iroda

A kharcho lassan főtt húspörkölt paradicsommal, fűszerekkel és aromás fűszernövényekkel. Különleges ízvilágát a khmeli suneli-nek nevezett fűszerkeverék adja.

Chaqapuli

Grúzia, Chaqapuli - OTP Travel Utazási Iroda

A kharcho-hoz képest a chaqapuli könnyűnek nevezhető pörkölt szerű étel könnyű fűszerekkel. Csípős, fehérboros tkemali mártással. (A tkemali szósz egy univerzális fűszer, amelyet vad szilva és aromás fűszernövényekből készítenek). Noha a chaqapuli-ban sokan a szomszédos Irán hasonló ételét, a ghormeh sabzi-t látják a grúzok mégis saját konyhájuk gyümölcseként tekintenek rá.

Pkhali

Grúzia, Pkhali - OTP Travel Utazási Iroda

A pkhali hideg vegetáriánus előétel, népszerű grúz tapas. A zöldségekhez fűszerekben gazdag diópaszta, friss fűszernövények és ecet hozzáadásával készül. A pkhali-t gyakran gránátalmamaggal díszítik, ami savanyú, gyümölcsös ízével fokozza az enyhe savasságot.

Jonjoli

Grúzia, Jonjoli - OTP Travel Utazási Iroda

A grúzok a pácolt vagy savanyított zöldségek széles repertoárját készítik, uborkát, cukkinit, érett vagy éretlen paradicsomot, sőt póréhagymát és fokhagyma gerezdet is savanyítanak. Mind közül a legkülönlegesebb a jonjoli pácolt virága. A közepes méretű bokor májusban virágzik ekkor készül el ez a különleges savanyúság.

Ricotta tekercs

Grúzia, Ricotta tekercs - OTP Travel Utazási Iroda

A vékony szelet sulguni sajtba hengerelt, mentával ízesített krémmel töltött finomság szintén elmaradhatatlan része egy kiadós grúz lakomának.

Kapcsolódó ajánlatok


BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia

Georgia (Grúzia) gyönyörű országában elsősorban a természet megkapó és vad szépsége az, ami teljesen magával ragadja a látogatókat. A kaukázusi térség szívében fekvő ország hatalmas hegyeinek, folyóinak-völgyeinek, zöldellő rétjeinek érintetlen látványa elsöprő erejű. Georgia egy csiszolatlan drágakő Ázsia és Európa között, találó és festői hasonlattal nevezik Európa balkonjának is. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Georgiában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Ismerje meg ezt a különleges országot ízein és építészetén keresztül.

Tbiliszi – Ananuri – Sztepancminda – Gergeti – Sighnaghi – Tsinandali – Kondoli – Telavi – Gremi – Kvareli – Mcheta – Kaspi – Kutaiszi – Gelati – Mostameta – Tskaltubo – Prométeusz-barlang – Gori – Upliszcihe – Mukhrani – Tbiliszi

729 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia

A Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia határán fekvő Azerbajdzsán tele van rejtett természeti és kulturális kincsekkel. A Kaszpi-tenger partján fekvő főváros, Baku, modern felhőkarcolói mellett középkori építményeivel kápráztatja el a látogatókat. A Kaukázus lábánál fekvő városok nem csupán hagyományokban gazdag értékeket mutatnak be, hanem hegyekre nyíló lélegzetelállító látvánnyal is szolgálnak. Azerbajdzsán egyedi hangulatának megismerését követően az út Georgia különleges ízei és építészete felé kalauzolja az utazókat. A páratlan természeti látványosságok és kulturális értékek mellett lehetőség nyílik a helyi gasztronómia, köztük a helyi borok megismerésére. Fedezze fel e két kaukázusi országot új körutazásunk alkalmával.

879 000 Ft-tól/fő