6 Krakkó környéki finomság

Krakkó és környéke nem csak kulturális örökségekben, de de gasztronómiai specialitásokban is gazdag.

6 Krakkó környéki finomság

A Kis-lengyelországi vajdaság Lengyelország egyik közigazgatási egysége a 12 közül. Központja Krakkó. A város és környéke nem csak kulturális örökségekben, de de gasztronómiai specialitásokban is gazdag. Kóstoljon bele velünk, Krakkó és Kis-Lengyelország legnépszerűbb csemegéibe! Induljon a túra!

Lisiecka kolbász

Lengyelország | Krakko | Lisiecka kolbász - OTP Travel Utazási Iroda
A kiełbasa lisiecka füstölt kiváló minőségű sertéshúsból készül füstöléssel. 1930 óta gyártják. Gyorsan népszerű lett, így a mai napig változatlan receptúra alapján kerül a polcokra. amikor a helyi hentesek először gyártani kezdték.
A neve egy Krakkóhoz közel fekvő, Liszki nevű kis falutól ered. származik. A lisiecka kolbász gyűrű alakú és a füstölés miatt sötétbarna. Készítése során a gondosan kiválasztott sonka- és karajdarabokat apróra darálják, majd fűszerek hozzáadásával töltik a természetes bélbe.
A sertéshús íze domináns, a fokhagyma, a só és a bors szelíden árnyalják, egyedülálló aromát adva a kolbásznak. Ízvilágát tovább gazdagítja az éger, bükk vagy gyümölcsfás füstölés. A kolbász számos versenyen nyert már díjat és a hírek szerint nagy kedvelője Károly herceg, illetve a maláj elnök is.

Redykołka

Lengyelország | Krakko | Redykołka - OTP Travel Utazási Iroda
A redykołka egy félzsíros juhtejből készülő, kicsi, félkemény sajt Podhale régióból. A neve a lengyel redyk szóból származik, amely tulajdonképpen arra utal, hogy hegyi legelőkön tartott juhoktól származik a termék. A sajt szokatlan formájú, olykor kifejezetten mókás alakú. A súlya viszont nem haladhatja meg a maximális 300 grammot, a legkisebb pedig orsó alakú redykolka mindössze 30-60 grammos. Redykolkát a pásztorok ajándékának tartják, mivel a vendégeiknek régebben ezzel kedveskedtek. A sajt belseje sima és fehér, a külseje a füstölés miatt szalmaszínű. Íze enyhén sós, füstös és fűszeres.

Krakowska sucha staropolska kolbász

Lengyelország | Krakko | Krakowska sucha staropolska kolbász - OTP Travel Utazási Iroda
A kiełbasa krakowska sucha staropolska egy tartós, füstölt, főtt és szárított kolbász. Alapanyaga a durvára darált sovány sertéshús. Természetes bélbe töltve, sötétbarna színű, fényes, enyhén ráncos és száraz felülettel. A végeit kötik vagy összetűzik.
A krakowska sucha staropolska erősen pácolt, füstölt hústermék, jellegzetes borsos felhanggal, finom szerecsendió- és fokhagymás utóízzel, amely nemcsak ízfokozóként szolgál, hanem meghosszabbítja a termék eltarthatóságát is.

Oscypek

Lengyelország | Krakko | Oscypek - OTP Travel Utazási Iroda
Az orsó alakú füstölt sajt általában a Tátra felvidékéről származó, lengyel hegyi juhok sózott és pasztörizálatlan tejéből készül. Időnként azonban a lengyel Podgórska fajtájú, vörös tehén tejével is keverik az alapanyagot. Az oscypeket májustól szeptemberig állítják elő kizárólag Lengyelország legdélibb régiójában. Jellegzetes füstösségével, egyedi sós és enyhén savanykás ízével, a gesztenyére emlékeztető aromájával ezt a pikáns csemegét leginkább grillezve élvezhetjük, természetesen erdei áfonyalekvár kíséretében.

Krakkói obwarzanek

Lengyelország | Krakko | Krakkói obwarzanek - OTP Travel Utazási Iroda
Az obwarzanek krakowski egy hagyományos, gyűrű alakú péksütemény, Krakkóban és Wieliczkában készítik. Igazi Malopolskie-i csemege. Az obwarzanek, neve a lengyel „főtt” szóból származik. Nagyobb, mint a szokásos bagel, és egy helyett két darab tésztából alakítják ki a formáját. Sütés előtt forrázzák, illetve szórják mákkal, szezámmaggal, gyógynövényekkel, fűszerekkel, sajttal, sóval vagy hagymával. Édes ízű, sűrű állagú. A külseje világos vagy sötétarany esetleg halványbarna, fényes felületű. A többi bagellel ellentétben a krakkóiak nem vágják félbe szendvicsalapnak, önmagában fogyasztják. Népszerűségük töretlen, Krakkó minden második utcasarkán árusítják. A helyiek szerint az obwarzanek krakowski Krakkó nem hivatalos szimbólumává vált.

Bundz

Lengyelország | Krakko | Bundz - OTP Travel Utazási Iroda
A Bundz lengyel juhtejből készül. Az ország hegyvidéki régióinak specialitása. Ízében és állagában a túróra emlékeztet, és enyhe, friss íze van. A bundz előállítása során keletkező maradék savó a żętyca nevű hagyományos lengyel savanyú ital alapanyaga.

Kapcsolódó inspirációk:


Fedezze fel velünk Lengyelország legszentebb helyét, ismerje meg a częstochowai Jasna Góra-i kolostort!

A vásárlástól a városnézésig Krakkó ezernyi élménnyel szolgálhat. járja be velünk Krakkó és környékének legfontosabb nevezetességeit!

Kapcsolódó ajánlatok:


GDANSK ÉS VARSÓ

Lengyelország

Ismerje meg Lengyelország két különleges városát, a Balti-tenger partján fekvő, varázslatos hangulatú Gdanskot és a történelem viharaiból újjászületett fővárost, Varsót! Barangoljon Gdansk macskaköves utcáin, fedezze fel a tengerparti üdülővárosok báját, majd merüljön el Varsó kulturális és történelmi örökségében.

299 000 Ft-tól/fő

VARSÓ, GDANSK ÉS A MAZURI-TÓVIDÉK

Lengyelország

Ez a lenyűgöző körutazás elkalauzolja Önt Lengyelország történelmi és kulturális szívébe, ahol három UNESCO világörökségi helyszínt is felfedezhet. Varsó újjáépített óvárosának különleges atmoszférája, Torun középkori városképe és Malbork lenyűgöző vára felejthetetlen élményeket ígér. Kóstolja meg a világhírű Wedel csokoládét, próbálja ki a hagyományos toruni mézeskalács készítését, és fedezze fel a lengyel vodkafőzés évszázados fortélyait! Barangolja be a Mazuri-tóvidék lenyűgöző tájait, miközben a történelem, a gasztronómia és a természet harmóniáját élvezheti. Tartson velünk erre a különleges utazásra, és tapasztalja meg Lengyelország kulturális és kulináris kincseit!

799 000 Ft-tól/fő