A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!
Georgia első számú borvidéke
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai (grúz) borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!
Georgia borászati tradíciói nagyon messzire nyúlnak vissza az időben: a régészeti leletek tanulsága szerint nem kevesebb, mint 8000 éves. Kakhéti az ország legnagyobb borvidékére, ahol georgiai borok 70%-át termelik.
Kakheti titka
Bár egyes pincészetek már európai termelési módszereket alkalmaznak, a hagyományos grúziai borászat még mindig erősen jelen van, a nagy bortermelők által diktált versenybe azonban nehéz a tradicionális technológiákkal belépni, ezért a termelés nagy része kisüzemi jellegű. Jóllehet a fenntartható mezőgazdaság csak most került előtérbe Georgiában már évezredek óta így készítik a bort. A georgiai borászok hagyományosan a héjjal és a magvakkal együtt a föld alá ásott, qvevri nevű nagy agyagedényekben erjesztik a zúzott szőlőt. Az eredmény egy mély, gazdag beltartalmú, borostyánszínű nedű. A georgiai borok gyakran szűretlenek, ami azt is jelenti, hogy újabb eljárások alkalmazásával nem távolítják el a borban lévő üledékeket. A qvevri – a hagyományos agyag amfora – alján az üledék ugyanis meg tud pihenni, így a felsőbb részekről kinyerhető a tiszta bor. A legjobb módja Kakheti felfedezésének, ha szakavatott kísérővel indulunk neki. Tbilisziből számos túra indul a borvidékre, ezek magában foglalják a borászat látogatást és az étkezést is. Ha több napot szeretnénk a borvidéken eltölteni, érdemes kocsival nekiindulni, csodálatos vidékeken át vezet az út.
Hol érdemes kakheti borokat kóstolni?
Bár Georgiában rengeteg fehér- és vörösbor, rozé és pezsgő kapható, a borostyánborok kóstolása legyen az első számú prioritás. A Manavi faluban található Antadze Wines három hektáron gazdálkodik, és Georgia több mint 500 őshonos szőlőfajtája közül hármat termeszt: Mtsvane kakhurit, Rkatsitelit és a Saperavit (az első kettő öreg tőkéken). A qvevri-bort is készítenek, évente nagyjából tizenháromezret palackoznak belőle. A Lapati Wines szintén jó választás lehet; a Sagarejóban található pincészet (itt keressük fel a David Gareji kolostoregyüttest) ugyanazt a három szőlőfajtát termeszti, mint az Antadze, de itt további három őshonos fajtát is megtalálunk: a Tavkverit, a Chinurit és az Aladasturit. Manavitól egyórás autóútra van Sighnaghi, az Alazani-völgyre néző, hegyoldalon épült, vörös tetős kisváros. Itt az Okro's Wines a legjobb választás. A Lagazi borászat Zemo Alvani faluban található, körülbelül egy óra 45 percre Sighnaghitól. Itt is a bio qvevri borokból kérjük a kóstolót, amiből a Jgia ne maradjon ki, amit csak néhány termelő készít.
Mit igyunk a vacsorához?
A borostyánszínű borok jól illenek a tenger gyümölcseihez, a keserűbb aromájú fűszernövényekhez és a zöldségekhez, valamint a zsírosabb húsokhoz is. Kifejezetten sokoldalúak. Így a hagyományos khachapuri mellé is bátran ajánlhatók.
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!
Georgia (Grúzia) gyönyörű országában elsősorban a természet megkapó és vad szépsége az, ami teljesen magával ragadja a látogatókat. A kaukázusi térség szívében fekvő ország hatalmas hegyeinek, folyóinak-völgyeinek, zöldellő rétjeinek érintetlen látványa elsöprő erejű. Georgia egy csiszolatlan drágakő Ázsia és Európa között, találó és festői hasonlattal nevezik Európa balkonjának is. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Georgiában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Ismerje meg ezt a különleges országot ízein és építészetén keresztül.
A Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia határán fekvő Azerbajdzsán tele van rejtett természeti és kulturális kincsekkel. A Kaszpi-tenger partján fekvő főváros, Baku, modern felhőkarcolói mellett középkori építményeivel kápráztatja el a látogatókat. A Kaukázus lábánál fekvő városok nem csupán hagyományokban gazdag értékeket mutatnak be, hanem hegyekre nyíló lélegzetelállító látvánnyal is szolgálnak. Azerbajdzsán egyedi hangulatának megismerését követően az út Georgia különleges ízei és építészete felé kalauzolja az utazókat. A páratlan természeti látványosságok és kulturális értékek mellett lehetőség nyílik a helyi gasztronómia, köztük a helyi borok megismerésére. Fedezze fel e két kaukázusi országot új körutazásunk alkalmával.