10 török húsétel, amit ki kell próbálni!

Gasztronómiai kalandozás Törökországban. Kebab, de milyen? Dolma, kofta, sarma... Kóstoljon bele a török konyha húsos finomságaiba!

10 török húsétel, amit ki kell próbálni!

Gasztronómiai kalandozás Törökországban. Kebab, de milyen? Dolma, kofta, sarma... Kóstoljon bele a török konyha húsos finomságaiba!

Çöp şiş

Çöp şiş | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A törökországi Égei-tengeri régióból származó çöp şis egy kebabfajta, amelyet szó szerinti fordításban szemetes shish-nek hívhatnánk. Szokatlan neve ellenére ez a finom étel sült bárányhús-törmelékből áll. A húst hagyományosan fokhagymával és paradicsommal ízesítik, olívaolaj, oregánó és fekete bors keverékében pácolják, majd hasított fa nyársra helyezik és gyorsan megpirítják. A neve állítólag a kis (hulladék)fából készült nyársakra utal.

Hünkar beğendi

Hünkar beğendi | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A hünkar beğendi is hagyományos török étel, amely nem más, mint egy krémes sült padlizsánpüré tetején tálalt ízletes báránypörkölt. A pürét gyakran tejjel és sajttal sűrítik, az ételt olykor paradicsomos szósszal vagy frissen vágott petrezselyemmel díszítik. Úgy tartják, hogy hünkar beğendi Isztambulból származik, és először III. Napóleon feleségének készítették el a XIX. század végén.

Shish

Shish | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A shish az egyik legnépszerűbb kebabfajta, amely tűzön grillezett, nyársra húzott húsdarabokból áll. Az étel receptje olyan nomád törzsektől származik, amelyek a húst hosszan pácolták, hogy puhítsák és megszabaduljanak a vadhús jellegzetes ízeitől. A pácok citromlé, olívaolaj, tej, joghurt, fahéj, szegfűbors és különféle egyéb fűszerek kombinációjából készülnek. Az autentikus török shish kebabot soha nem grillezik együtt zöldségekkel, ez a török vendéglősök újkori találmánya, hogy a nyársat még kívánatosabbá tegyék a vásárlóik számára.

İskender kebab

İskender kebab | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
Bursa város specialitása, az iskender kebab, ami egy İskender Bey nevű hentesről kapta a nevét, aki először készítette el. Vékonyra szeletelt bárányhúsból áll, amit grilleznek, fűszeres paradicsomszósszal és pita kenyérrel kombinálják, míg az asztalnál hagyományosan olvasztott juhtejből és joghurtból álló öntettel locsolják meg.

Şiş tavuk

Şiş tavuk | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A tálalás stílusán és a hozzávalókon kívül igazából nincs sok különbség e török klasszikus és az arab shawarma vagy a görög gyros között, mivel mindhárom készítmény grillezett, parázson sült húst tartalmaz. A şiş tavuk elkészítéséhez azonban hozzátartozik, hogy a csirkét sütés előtt legalább néhány órán át pácolják olívaolaj, citrom és fokhagyma keverékében. Az ízletes török csirkehús kebabot jellemzően különféle szószokkal és friss zöldségekkel, pitával, rizzsel vagy kuszkusz körettel tálalják.

Adana kebab

Adana kebab | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
Az Adana kebab egy népszerű nyárson sült húsétel, amely az ország egyik leghíresebb kebabvárosáról, Adanáról kapta a nevét. Ennek a kebabnak a darált bárányhús az alapja, amelyet fokhagymával, hagymával, paprikával és csípős pirospaprika pelyhekkel gyúrnak össze. Ha elkészült, a grillezett húst hagyományosan tálon szolgálják fel pitával, paprikával és paradicsommal kísérve. De létezik a pitába töltött verzió is, amelyet petrezselyemből és lilahagymából álló saláta kíséretében fogyasztanak.

Döner kebab

Döner kebab | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A Döner kebab világszerte ismert csemege, amely függőleges nyársról aprított grillezett húsdarabokból áll. A húst jellemzően friss fűszerekkel ízesítik. Eredetileg a dönerben kizárólag bárányhúst használtak, de ma Isztambulban bárány-marhahús kombinációjával, vagy csak marhahúsból is készítenek kebabot. A függőleges nyárson sült hús nem új keletű dolog, már a XVIII. századi oszmán útikönyvek is említik. A döner kebab szendvicsforma viszont csak az 1970-es évek elején jelent meg. Berlinben.

Dolma

Dolma | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A dolma Törökország nemzeti étele, és rizs alapú keverékkel töltött zöldséget jelent. A hagyományos dolmához a szőlő leveleket rizzsel és darált hússal töltik. Töltött leveleket először II. Khosrow szaszanida király udvarában készítettek a VII. század elején. A dolma később az egész muszlim világban elterjedt, így az ételnek számos változata létezik. A hús nélküli és olívaolajjal készített dolmákat sok helyen yalancinak nevezik, ami utánzatot jelent.

Kofta

Kofta | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
Kofta vagy köfte a dió nagyságú sült húsgombóc, általában marha vagy bárányhúsból. Népszerű török étel, amelyet különleges alkalmakra, koktélpartikra, nagyobb összejövetelekre készítenek. A fasírtokat meglehetősen könnyű elkészíteni, és fogpiszkálóval is könnyen fogyasztható. A köftének is számos változata van, Kelet-Törökországban a legnépszerűbb fajta az içli köfte, amely a töltelékben lévő nagy mennyiségű vaj miatt különlegesen ízletes.

Sarma

Sarma | 10 török húsétel | OTP Travel Utazási Iroda
A hagyományos török konyha egyik legnépszerűbb étele. A sarma egy levelekkel vagy leveles zöldségekkel burkolt húsgombóc. Mint a mi töltött káposztánk. Az ételnek számos változata létezik, de a keverék jellemzően olyan összetevőket kombinál, mint a darált hús, rizs vagy bulgur, különféle fűszernövények, fűszerek, pirospaprika, paprika vagy paradicsomszósz, míg a tipikus csomagolása általában szőlő, káposzta, ill. savanyú káposzta vagy mángold levelei. Az Oszmán Birodalomban született sarmát hagyományosan a Balkánon, Közép-Európa országaiban, a Dél-Kaukázusban és a Közel-Keleten is fogyasztják. Általában laktató ebédként vagy vacsoraként fogyasztják (jellemzően a téli szezonban), és főleg különleges alkalmakkor vagy ünnepnapokon készítik.

Kapcsolódó inspirációk:

Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Aki ellátogat ide, azonnal megérti a különleges vonzerőt, amit Isztambul rejt magában.

Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

A Törökország Antalya tartományában fekvő ősi Aszpendosz leginkább a színházáról ismert, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori építménye.

Ókori görög és római romok, vízesések és túraútvonalak, erdők és hegyek: Antalya a kalandvágyók igazi paradicsoma.

Összegyűjtöttük Isztambul legnépszerűbb látnivalóit.

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

A lenyűgöző földalatti városoktól a lélegzetelállító kilátásig ez a város olyan felejthetetlen élményt nyújt, amelyre biztosan emlékezni fogunk.

Íme 11 fantasztikus élmény és érdekesség a különleges és ellenállhatatlan Isztambulból!

Baklava, kazandibi, lokma, tulumba és még sok finom desszert... Lessen be a török cukrászmesterek konyháiba!

A bizánci építésű ortodox bazilika Isztambul egyik éke. Ismerje meg ennek a jelentős építménynek az izgalmas múltját!

Isztambul nyüzsgő nagyvárosa és környéke számtalan olyan érdekességet tartogat, melyet csak a rutinos helyiek ismernek. Fedezze fel ezt a várost és a környező szigetek kevésbé ismert arcát is!

Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Bazár. Összegyűjtöttük a legjobb vásárfiákat, hogy ne térjünk haza üres kézzel.

Kapcsolódó ajánlatok:


ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország

Isztambul egyedülálló város, ahol Kelet és Nyugat, múlt és jelen találkozik – páratlan történelmi emlékek, színes kulturális kavalkád és lenyűgöző hangulat teszi felejthetetlenné. A Boszporusz partján fekvő transzkontinentális város gazdag öröksége és különleges atmoszférája minden látogatót rabul ejt.

329 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL ÉS A CONTEMPORARY ISTANBUL

Törökország

Isztambul városa különleges helyet foglal el a képzőművészetek világában – nemcsak földrajzi, de kulturális értelemben is híd Kelet és Nyugat között. A város textúrája: a római, bizánci, oszmán és modern török örökség a különböző stílusok és korszakok találkozását, egymásra rétegződését jeleníti meg, akár egy kollázs.

Csoportos városlátogatás magyar idegenvezetéssel

349 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország

Fedezze fel Isztambul ikonikus kincseit. Akár a császári pompa, akár a szigetek nyugalma varázsolja el, Isztambul a történelem, a kultúra és a természeti szépség felejthetetlen egyvelegével várja!

455 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország

Tartson velünk egy ízekkel teli utazásra Isztambul vibráló utcáin, ahol a török konyha gazdag hagyományait ételkóstolókon és főzőkurzusokon keresztül fedezheti fel. A fűszeres kebaboktól a nyüzsgő piacokig minden falat egy történetet mesél el ebben a lenyűgöző városban.

469 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI, TENGERPARTI PIHENÉSSEL

Törökország

Törökország minden szempontból nagyszerű ország. A mesebeli báj, a tradicionális gasztronómia és a rendhagyó tájak mennyei szépsége teszi Kappadókiát a világ minden tájáról érkező utazók kedvencévé.

879 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat.
Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.
Sajnos nincs megfelelő találat.
Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.