Ízes Itália

La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Ízes Itália

 
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol csupa nagybetűvel írják az életörömöt, az élvezetes étkezés felér egy színházi előadással, s az élet elválaszthatatlan részét képezi. A mennyei előételek egy olasz este ideális kezdetét jelentik, mely után nehéz ellenállni az újabb és újabb ínycsiklandó csemegéknek. De miért is tennénk?
 

A talján ételkészítési hagyományok a Római Birodalomig nyúlnak vissza, a napsütötte mediterrán táj a friss alapanyagok bőséges választékával rendkívül változatossá teszik az olasz konyhát.

Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Az étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, a földrajzi és egyéb tényezők mellett szerepet játszik az olasz életfilozófia is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát, különlegeset jelent. A legegyszerűbb ételt is olyan odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, fogyasztják és vitatják meg, mint a drága vendéglők luxus fogásait. Az olasz konyha ma már világszerte elterjedt. Rendkívüli választékosság és könnyedség jellemzi. A tengerek bőségesen ellátják őket halakkal és egyéb tengeri finomságokkal. Tenyésztenek bárányt, kecskét, szarvasmarhát, baromfit. A vadételek is nagyon népszerűek. Ételeik készítéséhez leggyakrabban olivaolajat használnak. Legismertebb fűszernövényeik az oregánó, a bazsalikom, a kakukkfű.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
A földrajzi adottságokkal és az éghajlati viszonyokkal magyarázható a sajátos étkezési ritmusuk is. A olaszok nem fektetnek nagy hangsúlyt a reggelire: egy csésze „cappuccino” és egy frissen sütött cornetto (a croissant olasz megfelelője), és már indul az élet! Ebédre levest vagy valamilyen előételt fogyasztanak, a nagy melegben gyakori, hogy az előétel helyettesíti a húsféléket, a főételt is. Az ebéd befejezéseként fagylalt vagy gyümölcs következik.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Vacsorakor rendszerint kompletten étkeznek, előétel, leves, főétel salátával és desszert, kávé, tehát teljes ételsort fogyasztanak. Különösen nyáron a nagy meleg miatt a vacsora későn kezdődik. A vendéglők teraszai megtelnek és késő éjszakáig hangosak a vacsorázó, ill. a vacsora után borozgató, iszogató vendégek zsivajától.

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és hal specialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az olaszok számára milyen fontos a gasztronómia.

Siculus coquus et sicula mensa (Szicíliai szakács és szicíliai asztal)- ennyi a jó élet titka az ókori latin szólás szerint.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Szicília? Maffia, nyár, forróság, tenger, Etna, olíva ...; Itália legdélebbi, vadregényes vidéke szinte mindenkinek ezeket a fogalmakat juttatja eszébe. Ahogy a sziget történelmére jellemző a különböző kultúrák megjelenése, úgy a szicíliai konyha is magában hordozza az egykoron uralkodó népek ízeit. Nyomot hagytak itt a görögök, érezhető az arab hatás, sváb és spanyol vonásokat is felfedezhetünk a sziget gasztronómiájában. Mindezekkel együtt a szicíliai emberek étrendjében minden megtalálható, ami az olasz konyhára jellemző; és itt könnyű is beszerezni: minden utcasarkon van egy zöldségárus vagy halas, aki friss portékáját kínálja.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Mindenesetre, ami nem hiányozhat egyetlen szicíliai konyhából: a tenger gyümölcsei, halak, ricotta (birkatúró), „caciocavallo” (sajtféle), padlizsán, articsóka, édeskömény, friss fűszerek (fenyőmag, petrezselyem zöld, bazsalikom, sáfrány stb.), mandula és természetesen a frissen sajtolt házi extra szűz olívaolaj és a paradicsom. Nehéz rosszat enni Szicíliában.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
A hagyományos szicíliai ételek nem egyenlőek az olasz konyha tésztaételeivel. Kezdjük rögtön a mindenki által ismert pizzával! Szicíliában ez a sfincione (spinciuni szicíliaiul), amely egy helyi pizzaféleség, és többnyire pékségekben kapható. Elsősorban Palermó környékén, de a sziget nyugati felében elvétve találkoztunk még vele. Tésztája vastagabb, rugalmasabb, többnyire szögletes formára sütik (elnevezése a latin szivacs szóból származik), nagyon hagymás paradicsomszósz, pirított morzsa, szardella és caciocavallo sajt a feltét.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Siracusa környékén „pizza kategóriában” a cudduruni-t találjuk. Meg se próbáljuk pizzaként rendelni az önérzetes szicíliaitól! Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják, hagyma, hámozott paradicsom, szardella, pecorino sajt és kolbász kerül a calzone jellegű „pizza”-ba.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Egy másik tipikus étel, az arancino, ami sült rizsgolyó hússal vagy sajttal töltve. Az étel a 10. században terjedt el Szicília szerte, s többféle változatát készítik. Legismertebb a zöldborsós, paradicsomos húsragúval töltött verzió, de megtalálható sonkás-mozarellás töltelékkel is.
  Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda  
Gyors, egyszerű, laktató és olcsó. Palermóban – és csak ott- választhatnánk gyors étkezésnek a pani ca meusa-t, ami borjútüdővel és léppel töltött szendvics, puha, szezámmagos cipóban. Vigyázat! vastedda néven ugyanezt kapjuk. Utcai étel a panella, ami csicseriborsóból készült tésztaféleség.

Szicíliából terjedt el és vált az olasz konyha jellegzetességévé a pasta (tészta), ami eredetileg arab közvetítéssel került ide. Ősi neve maccure, amelyből a ma is használatos maccheroni elnevezés származik.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Szicília híres tengeri ételeiről. Népszerű eledel a sült kardhal. Kelet-szicíliai specialitás a Pesce Spada, kardhal szeletekben grillezve vagy tekercsekben elkészítve, füstölve vagy olivaolajjal vékonyan megkenve tálalják. Hozzá kell tenni, hogy nem éppen olcsó eledel, egészen borsos árat kérnek érte az éttermekben, de a piacon frissen vásárolva sem olcsó mulatság. A kisebb halakat ecetben és cukros szószban készítik el. A seppiát (tintahal) saját fekete „tintájában” szolgálják föl, tésztával. A finnochio con sarde (édeskömény szardíniával) is tésztával készül. Palermói jellegzetesség a sült szardínia, gyógynövényekkel és fenyőmaggal töltve készítik el. Mivel nem mindenki halrajongó, így egyesek örömmel fogadták, hogy a szigetre jellemzőek a borjúételek is, a helyi specialitások közé tartozik Scaloppine (kicsit borjúszeletek szalonnával, fokhagymával) és az Involitini alla Siciliana (sonkával, sajttal töltött borjútekercs) melyet a hús helyett padlizsánszeletekből is szokták elkészíteni, amit salátával és friss kenyérrel szervíroznak.

És az egész napos édes semmittevés után jöhet az édes mindenevés. Cannolik (a legfinomabb cannolo-t Piana degli Albanesi-ben készítik), cestini ai fragolini, az epres kosárka. A kosár mandulából készül, a belseje csokival van kiöntve. A kosár belseje krémes tejszínhab melynek teteje tele van rakva apró szamócákkal. Setteveli, a szicíliai csokitorta- mennyei! A szicíliai édességek egyik legfontosabb alapanyaga a mandula, a másik a birkatúró (ricotta).
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Rengeteg féle édességet készítenek ezek felhasználásával, a desszertek közül legismertebb és leggyakoribb a cannoli. A magyar csöregefánkhoz hasonló, kakaóval ízesített gyúrt tésztát kis henger formájúra sütik, majd ricottakrémmel megtöltik. Mint annyi más szicíliai finomság, a canolli is Palermó környékéről származik. Eredetileg a karneváli időszak nassolnivalója volt, a termékenység szimbolumaként tartották számon. A cannoli olyannyira Szicília része, hogy a világhírű Keresztapa trilógiában is megjelenik (Connie Corleone mérgezett cannolival öli meg Don Altobellot. Illetve a híres-hírhedt „hagyd a fegyvert, hozd a cannolit” mondás is a maffiafilmből származik.) A cassata egy másik klasszikus édesség, piskótatészta, ricottakrém, kandírozott gyümölcsök, marcipán hozzáadásával készül. A frutta di martorana egyetlen szicíliai cukrászda kínálatából sem hiányozhat. Mandulás marcipánsütemények, színes gyümölcsöket megformázva. Mindenszentek alkalmával a gyerekek ágya mellé is ezeket helyezik el.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
És végül a kihagyhatatlan fagylalt, amit gyakran briósban, mint szendvicset fogyasztanak. Ragusaban járva látogassanak el a Di Vini fagyizóba! Hangulatos kis téren, csinos kis fagyizó kínálja a hagyományos és különleges jeges finomságokat. Ha már különleges, és ha már finomság…a hagyományos ízek után győzzön a kíváncsiság, jöjjön a Gocce Verdi (zöld olivából készült), a Rapa Rossa (vörös cékla) és a Lacrime Dolci (édes könny – hagymából) fagyi is! A granita pedig egész egyszerűen nem más, mint ízesített jégkása, melyet nyáron fogyasztanak előszeretettel.

A szicíliai borok mind a mai napig elsősorban helyi fajtákból készülnek. A leghíresebb kékszőlő a Nero d'Avola, amely a sziget dél-keleti sarkában található Siracusa régió Avola nevű falváról kapta nevét. A fehér szőlők csapatát pedig olyan helyi hírességek erősítik, mint a grecanico bianco, fiano, carricante, catarratto. Az utóbbi évtizedekben azért a világfajták is megjelentek (cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay), ma már házasításokban és fajtaborként is találkozni velük.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda
Limoncello azaz citrom likőr, amelyet desszertitalként fogyasztanak. A citrom héjának elhasználásával készítik, hagyományosan sorrentói, itt hazai szicíliai citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával. Legjobban élvezhető hűtve, akár lefagyasztva és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgálják fel és igen közkedvelt elsősorban hölgyek körében.

Az étkezés végén jöhet a cafe corretto, vagyis a javított kávé, ami jó féldeci grappával van feljavítva. A kávé itt egyébként is szent, a rendőr sem büntet a tilosban parkolásért, ha elmagyarázzuk, hogy éppen kávézunk. És természetesen a barista a második naptól pontosan tudja, hogy miként is szeretjük a kávét, mondanunk sem kell semmit.

Az olasz konyha alighanem a világ legváltozatosabb konyháinak egyike, kivételes könnyedségének és sokoldalúságának köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvend. Az olasz konyha pezseg a mediterrán vitalitástól.
Ízes Itália - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó ajánlatok


CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország

Jellemzők

A mediterrán hangulatú Hotel Village a Chia Laguna Resort üdülőkomplexumhoz tartozik. 2020 áprilisában között teljes körű felújításon esett át. Gyermekbarát szálloda, mely tökéletes helyszín egy családi nyaraláshoz, valamint a tenger és a természeti kincsek megismeréséhez és felfedezéséhez.

érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország

Jellemzők

Az 5 csillagos szálloda Szardínia lenyűgöző déli partján, a Chia Resort tagja, és kiváltságos hozzáférést biztosít az összes éttereméhez, az ott található bárokhoz, a gyerekklubhoz, az élő szórakoztató műsort kínáló központi Piazza-hoz. Festői környezetben helyezkedik el, gyönyörű partszakasszal, káprázatos strandokkal.

érdeklődésre

BAIA DI CHIA RESORT SARDINIA, CURIO COLLECTION BY HILTON*****

Olaszország

Jellemzők

Az 5 csillagos szállodát a mediterrán tájra és a tengerre való kilátás teszi lenyűgözővé, a Chia Laguna Resort komplexumhoz tartozik. A különálló házakban található szobák és lakosztályok családias, otthonos hangulatot biztosítanak a vendégek számára. Hozzáférés biztosított a privát strandhoz (Monte Cogoni), 25 méteres medencéhez, éttermekhez és minden egyéb szolgáltatásokhoz.

érdeklődésre

UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország

Jellemzők

Saját közvetlen tengerpartja, négy úszómedencéje és remek adottságai miatt a négycsillagos gyerekbarát Unahotel Naxos Beach szálloda nem csak családok, de céges csoportok és rendezvények számára is ideális helyszín. Közelmúltban felújított szobái kényelmesek, modern berendezésűek. A szálloda csendesebb fekvésű, kertre néző villaépületekkel is rendelkezik. Taormina közelsége remek lehetőséget kínál a pihenés mellett a természeti és kulturális látnivalók felfedezésére.

érdeklődésre

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország

La Citta Eterna – az örök város mindenki számára mást jelent. Egyben azonban összes rajongója egyetért: ezeréves épületeivel, elbűvölő piazzáival, világhírű művészeti kincseivel és kulturális örökségével Róma a világ egyik legszebb városa. Olyan, mint egy élő múzeum, ahol nem lehet betelni azzal a tömérdek szépséggel, mely mindenhol, még a legeldugottabb kis boltív alatt is megtalálható. A gasztronómiai örömök mesteri harmóniát alkotnak a gyönyörű látnivalókkal, az olasz konyha remekei még azokat is elérzékenyítik, akik szívéhez nem a hasukon át vezet az út. A Vatikán, a Spanyol lépcső, a Trevi-kút, a Pantheon, a Colosseum és megannyi híres látványosság felfedezése után érdemes az estéket a hangulatos Campo dei Fiori környékén vagy a Trasteverén eltölteni, ahol a város legjobb éttermei is találhatók.
A csoportos városlátogató program alkalmat kínál Róma, vagy ahogyan a helyiek hívják: Il Bel Paese - „a gyönyörű ország” felfedezésére. Azoknak, akik még nem látták Rómát és azoknak, akik többedszerre sem tudnak betelni szépségével.
Róma 25 évente megünnepli a jubileumi szentévet, ami a katolikusok egyik legfontosabb eseménye. Az első jubileumot még VIII. Bonifác pápa indította útjára 1300-ban, amely a lelki megújulás és a megbocsátás jegyében telt. A mostani római szentévi jubileum hivatalosan 2024. december 24-én, karácsony estéjén kezdődött, és 2026. január 6-án, vízkeresztkor ér véget. Az idei évforduló a Remény Jubileuma címet viseli, ami a megújulást és annak üzenetét közvetíti. Az ünnepek középpontjában a pápai bazilikák állnak, ugyanis valamennyiben Szent Péter és Szent Pál ereklyéit őrzik, így jelentőségteljes zarándokhelynek számítanak és a legkitartóbb zarándokok egy hosszabb spirituális utazást, a 25 kilométeres „Hét templom-sétát" is teljesítik. Az idei év jó időszak arra, hogy a szent várost egy olyan ünnep alkalmával keressék fel az utazók, amelyre életük során csak néhány alkalommal nyílik mód. A Vatikán előrejelzése szerint 2025-ben több mint 30 millió zarándok fog érkezni az Örök Városba, hogy megünnepeljék a jubileumot, ezért Rómában a szokásosnál is nagyobb forgalomra, előre be nem jelentett változásokra is lehet számítani, így nagyobb türelemre lesz szükség a városba látogatók részéről.

429 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA

Olaszország

Szicília szigete Itália-imádóknak, Keresztapa-rajongóknak és az ókori kultúra szerelmeseinek egyaránt kötelező úti cél. A kis hegyi falvak, ahol a déli hőségben a házak előtt csupán a helyi férfiak üldögélnek, míg bent készül az ebéd, a napszítta barokk városok, ahol az idő múlását csupán az árnyékok útja jelzi, az érintetlen, kristálytiszta vizű öblök – ezek is mind Szicília, a háromszög alakú sziget kevésbé ismert arcai. A körutazás azokat a látnivalókat is igyekszik felfedni, melyek bepillantást engednek az igazi Szicília titkaiba.

649 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország

Itáliáért csak rajongani lehet! A városok és falvak hangulata, a régi és az új kontrasztjai, az espresso aromája, a stílus és elegancia, az ellenállhatatlan ételek - és persze italok, a végtelen tenger „azzurrója” – és még ezernyi más érzékekre ható élmény ejti itt örökre rabul az utazók szívét. A csizma sarkán húzódó Puglia tartománya megmutatja a jellegzetes dél igazi arcát. Az évszázados szántóföldeket csodálatos, napsütötte homokos partvidék szegélyezi, s a békés vidék tájai és kisvárosai autentikus dél-olasz élményeket tartogatnak az ide látogatóknak. Vieste sziklafalakba ékelt házai és képeslapra kívánkozó tengerpartja, Alberobello mesébe illő kerek trullói, Matera ősi, sziklába vájt egykori barlanglakásai, az álmos déli kisvárosok gazdagon díszített barokk épületei mind felfedik kincseiket a körutazás során.

649 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország

Tartson velünk egy felejthetetlen csillagtúrára a napsütötte Toszkána legszebb részein. Elsőként a régió kulturális fővárosának számító Firenze legszebb látnivalóit ismerhetjük meg. Az Uffizi képtár csodálatos műgyűjteményét, a Vénusz születését és Michelangelo Dávid szobrát megcsodálni önmagában is hatalmas élmény. Siena és San Gimignano városában a középkori Olaszország elevenedik meg képzeletünkben, miközben az olajfaligetek illata varázsolja el érzékszerveinket. Nem maradhat ki a képzeletbeli bakancslistáról Volterra városa sem, mely középkori városfalával és romjaival repíti vissza az utazókat az etruszk időkbe. A képzeletbeli bakancslistánkról nem maradhat le a pisai ferdetorony és a Csodák terének felfedezése. Merüljünk el az olasz életérzésben, hiszen ahogy ők mondanák „la vita è troppo corta per non essere felici” vagyis az „élet túl rövid, hogy ne legyünk boldogok.

649 000 Ft-tól/fő