Tajpej ízei

Tajpej igazi paradicsom a gasztronómia kedvelőinek! Öt kihagyhatatlan tajvani csemegét mutatunk, amit mindenképp érdemes megkóstolni.

Tajpej ízei

Tajvan fővárosa igaz paradicsom a gasztronómia szerelmeseinek. Összeállításunkból most megismerheti azt az öt csemegét, amelyet a szigetországban járva feltétlenül meg kell kóstolni. Tartson velünk ezen a különleges gasztrokalandon!


Marhahúsos tésztaleves

A sós, fűszeres marhahúsos tésztaleves Tajvan nemzeti étele, és a helyiek büszkeségének egyik forrása. Az étel ideális téli eledel, amely jellemzően marhahúsból, húslevesből, zöldségekből, tésztából és fűszerekből áll. A marhahúsos tésztalevesre erősen hatott a szecsuani konyha. Ez az 1940-es évekre nyúlik vissza, amikor Kínában polgárháború dúlt, és sok kínai költözött Tajvanra, létrehozva ezt a tartományokon átívelő ételt, amelybe útközben csilibabszószt és szecsuani borsot is belekevertek. A leves variációinak száma végtelen, Tajvanon gyakran kínálnak hozzá, hínárt és párolt szárított tofut is. Az étel népszerűségére jellemző, hogy Tajpejben évente megrendezik a marhahúsos tésztaleves fesztivált, ahol különböző éttermek és szakácsok versenyeznek a legjobb marhahúsos tésztaleves rangos címéért.


Háo jiān

A háo jiān vagyis az osztrigás omlett a kínai Fucsien tartomány, Chaozhou városából származik. A Tajvanon, Malajziában, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken élő kínai diaszpóra, a hokkien nép jellegzetes étele. Az étel apró osztrigákból áll, amelyeket burgonyakeményítő és tojásos tészta keverékével együtt kisütnek. A szakácsok olykor egy csipetnyi fűszeres chiliszósszal és lime levével fokozzák az ízélményt. A tajvani Tainan városát a háo jiān városának is nevezik, mert állítólag itt készítik az ország legjobb osztrigás omlettjét, ami nem meglepő, hiszen a település tengerparti fekvése biztosítja, hogy friss osztrigából sosem szenved hiányt.


Tajvani popcornos csirke

A klasszikus tajvani harapnivaló csirkehús-darabokból áll, amelyeket előzőleg szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, rizsbor és különböző fűszerek ízletes kombinációjában pácolnak. A darabokat ezután burgonya- vagy kukoricakeményítővel bevonják, és ropogósra sütik. Az ételt általában kicsontozott csirkecombokból készül. A hagyományos fűszerezéséhez hagyományosan a sót, a borsot és a kínai ötfűszert (csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj keveréke), míg a modern változatoknál hínárport, mustárport vagy szegfűborsot is használhatnak. A tajvani popcornos csirke az egyik ikonikus utcai étel, amelyet az egész országban árusítanak.


Lu rou fan

Az egyszerű, szaftos és ízletes lu rou fan különösen népszerű tajvani étel, amely szójaszószban, ötfűszerporban és rizsborban párolt darált sertéshúsból áll. Hagyományosan rizzsel tálalják, bár egyes szakácsok a rizst tésztával helyettesítik. Olykor savanyú uborkát vagy shiitake gombát is tálalnak mellé. A lu rou fan szó szerinti fordításban párolt húsos rizst jelent, és az ételt egyes helyeken tajvani ragúként is ismert. Tajvanon a lu rou fan eredetileg a földműves családok tápláló és egészséges étele volt, de ma már szinte mindenhol megtalálható, az otthoni konyháktól kezdve az éttermeken át az utcai bódékig.


Fènglísū

A fènglísū tajvani ananászos sütemény, az ország egyik legnépszerűbb desszertje. A süteménynek vajas, omlós tészta az alapja, amelyet ízletes, enyhén édes ananászlekvárral töltenek meg. A csemege neve az ananászt jelentő fèng lí és a süteményt jelentő sū szóból származik. Már a kínai Három királyság kora (220–280) idején is készítették. A legenda szerint a három királyság (Wei, Shu és Wu) egyik uralkodója, Shu császára feleségül akarta venni Wu császárának egyik nővérét, ezért ezt az ananászos süteményt küldte ajándékba.

Kapcsolódó inspirációk:

Kapcsolódó ajánlatok


ÁZSIAI NAGYVÁROSOK – PEKING - SZÖUL - TAIPEI

Kína, Dél-Korea, Tajvan

Három ikonikus város, egy felejthetetlen utazás: fedezze fel Peking ősi kincseit, Szöul modern és hagyományos világának izgalmas keverékét, majd zárja az utazást Tajvan vibráló fővárosában, Taipei-ben. Lenyűgöző látnivalók, különleges kultúrák és kelet-ázsiai ízek várják Önt ezen az élményekben gazdag körutazáson.

1 599 000 Ft-tól/fő

PEKING ÉS SANGHAJ

Kína

Ideális választás kezdő Kína-utazóknak és nagyvárosrajongóknak: fedezze fel Peking történelmi kincseit és Sanghaj modern arcát! A két várost a látványos szuperexpressz köti össze, amely kevesebb mint 5 óra alatt szeli át az országot.

799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína

Kína, ez az elképesztő látnivalókban bővelkedő, 4000 éves kultúrájú, hatalmas területén káprázatos természeti látnivalókat felvonultató, óriási metropoliszaival és elfeledett falvaival ámulatba ejtő ország lenyűgöző élmény. A körutazás a legfontosabb látnivalókat ismerteti Peking, X’ian, Sanghaj útvonalon.

939 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína

Kína az ősrégi kultúra és a modern világ lenyűgöző találkozása: ókori emlékek, jövőbe mutató városok, természeti szépségek és kulturális csodák várják. Az utazás során Peking, Sanghaj, Xi’an, Hangzhou, Suzhou és Wuzhen tárja fel e különleges ország időtlen értékeit.

1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNAI KÖRUTAZÁS A TŰHEGYEK ÉS A PANDÁK FÖLDJÉN

Kína

Fedezze fel Kína lenyűgöző világát egy tartalmas körutazáson! A történelmi Peking és Xi’an, a pandáiról híres Chengdu, a festői Guilin vidéke és a modern Sanghaj együtt mutatják meg Kína páratlan sokszínűségét.

1 399 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína

Kína, ez a páratlan kulturális örökséggel rendelkező, szélsőségektől sem mentes ország hatalmas, sokszínű és folyamatosan változó. A kínai körutazás a legszebb látnivalók mellett Kína igazi arcát is igyekszik megmutatni.

1 669 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET

Kína

Kína lenyűgöző ország, ahol az ősi császárvárosok és a modern nagyvárosok mellett Tibet misztikus világa is felfedezhető. A Nagy Fal, a Potala Palota és a Szera kolostor különleges bepillantást nyújtanak a múltba és a buddhizmus spirituális világába.

1 749 000 Ft-tól/fő