Szecsuán titokzatos fűszerei
A kínai konyhán belül a szecsuáni ételek méltán népszerűek a merész gasztronómiai megoldásaikról. Különleges ízeivel világszerte meghódította a gasztronómia szerelmeseinek szívét és gyomrát egyaránt. A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.Pao jiao
A pao jiao szó szerint „savanyított paprikát” jelent. Olyan chilipaprikára utal, amelyet pácoltak, általában sóból, vízből és néha más összetevőkből álló páclében. A paojiao különböző kínai ételek népszerű fűszere és összetevője, különösen Szecsuán tartomány konyháiban. A paojiao számos ételben jelen van, fűszeres, fanyar ízt kölcsönözve nekik. Meg kell említeni, hogy a pao jiao alapanyagként szolgál chilipasztákhoz és szószokhoz is.Dou ban jiang
A szecsuáni dou ban jiang erjesztett lóbabból, sóból, chiliből és búzaliszt keverékéből készült paszta. Az összetevőket nagy agyagedényekbe teszik, majd összekeverés után legalább egy évig érlelik. Az érlelési időtől függően, amely egytől nyolc évig terjedhet, a tészta színe, állaga és íze is eltérő lesz, az élénkvöröstől a sötét vörösesbarna színig terjed a skála. Az érettebb doubanjiang fűszeresebb és sósabb ízű. A gyakran a szecsuáni konyha lelkének nevezett mártás fontos eleme számos helyi specialitásnak, így a mapo doufunak és a kétszer főtt sertéshúsnak is elmaradhatatlan alkotóeleme. Az ázsiai konyhában többféle szójababból készült erjesztett babpaszta létezik, amelyeket általában doubanjiangnak neveznek, de csak a Szecsuán tartományban készített babpasztát tekintik autentikusnak.Ya cai
A ya cai hagyományos kínai alapanyag, amely a szecsuáni Yibinből származik. A savanyított zöldség a mustárnövény felső szárából készül. A mustárt szigorúan a 9. holdhónapban takarítják be. A leveleket kidobják, a szárakat csíkokra pedig vágják. Szárítják, majd sóval összekeverve és 3-6 hónapig erjesztik. ezt követően cukorral összeforralják, majd ismét szárítják. Szecsuáni borsot, csillagánizst és más fűszereket adnak hozzá, majd a fogyasztás előtt további 3-6 hónapig ismét erjesztik. Gyakran használják zöldségekkel és húsokkal keverve sültekhez, és olyan ételek fontos összetevője, mint a ganban sijidou és a dan dan tészta.Zha cai
A zha cai nem más, mint az indiai vagy szareptai mustár savanyított szára. A szárakat sóval átdörzsölik és a felesleges nedvességet kipréselik belőlük. Később fűszeres, vörös chilipasztával dörzsölik be majd agyagedényekben erjesztik. A zha cai számos ételhez felhasználható, általában párolják, főzik vagy sütik, levesekhez adják vagy savanyúságként fogyasztják. A zha cai gazdag umamiban (úgynevezett „ötödik íz” vagy "kínai íz"), amivel pikáns bukét kölcsönöz az ételeknek.Sui mi ya cai
A sui mi ya cai egy különlegesen tartósított szecsuáni mustár. A mustár zöldjét apróra vágják, sózzák, majd erjesztik, ami egyedülálló, pikáns és enyhén fűszeres ízt eredményez. A sui mi ya cai készítése több lépéssel történik, beleértve a napon való szárítást, a sózást és az erjesztést. A módszer kiemeli a fűszer ízét, az ételeknek pedig különleges aromákat ad.Kapcsolódó ajánlatok

PEKING ÉS SANGHAJ
Kezdő Kína-felfedezőknek, Peking- és Sanghaj-rajongóknak egyaránt felejthetetlen élményeket ígér a hatalmas ázsiai ország két emblematikus nagyvárosát megismertető utazás. Pekingben a kínai történelemkönyv lapjai kelnek életre a Tiltott Város, a Nyári Palota, a kínai nagy fal meglátogatásakor. A kozmopolita Sanghaj Kína másik arcát mutatja meg, ahol a múlt és a jövő találkozik. A két város között közlekedő nagy sebességű vasút – a szuperexpressz is az út egyik attrakciója, hiszen a több mint 1300 km-es távot kevesebb, mint 5 óra alatt teszi meg.

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK
Kína, ez az elképesztő látnivalókban bővelkedő, 4000 éves kultúrájú, hatalmas területén káprázatos természeti látnivalókat felvonultató, óriási metropoliszaival és elfeledett falvaival ámulatba ejtő ország lenyűgöző élmény. A 9 napos csoportos körutazás a legfontosabb látnivalókat ismerteti, melyek Kína múltját, jelenét és a jövőjét öleli fel a császárvárosokban, Peking, X’ian, Sanghaj útvonalon.

KÍNA ÖRÖKSÉGE
A csodálatos Kína - ez a természeti kincsekben, rendkívüli kulturális örökségekben, múltat és jövőt idéző látnivalókban egyaránt gazdag ország a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama. Az európai léptékhez szokott szem csak ámul csillogó metropoliszain, óriás hegyein és folyóin, építészeti csodáin. A több ezer éves kínai kultúra öröksége felbecsülhetetlen kincs, melyet felfedezve egy egyedülálló kulturális hagyaték tárul fel az utazók előtt. S talán éppen az ötezer éves múlt emlékeinek és a high-tech jövőt felvillantó új látnivalóknak ellentéte az, mely Kína meglátogatásakor a leginkább lenyűgöző: az időtlenség és az örök értékek a múlt, a jelen és a jövő tükrében.
Az utazás során Peking és Sanghaj a régi és az új kontrasztjait, a nagy fal és a xi’ani terrakotta agyaghadsereg az emblematikus látnivalókat, Hangzhou festői vidéke és zöldellő teaültetvényei a természetet, Wuzhen és Suzhou városai az ősi Kínát mutatják meg, melyek mind Kína páratlan értékű örökségének részei.

KÍNAI KÖRUTAZÁS A TŰHEGYEK ÉS A PANDÁK FÖLDJÉN
Fedezze fel Kína páratlan szépségét és varázslatos kultúráját egy lenyűgöző körutazás keretében! Pekingben Kína történelmi és kulturális kincseit fedezheti fel: a Tiltott Várost, a Nagy Falat és az Ég templomát. Xi’anban a híres agyaghadsereget és a Nagy Vadlúd pagodát csodálhatja meg. Chengduban testközelből láthatja az óriáspandákat, és részt vehet egy autentikus sichuani operaelőadáson. Guilinban és Yangshuoban a mesebeli karsztvidék varázsolja el, míg Sanghaj modern és történelmi látnivalói zárják az utazást.

ÁZSIAI NAGYVÁROSOK – PEKING - SZÖUL - TAIPEI
Peking – Szöul – Taipei: Három ikonikus város, egy felejthetetlen utazás
Fedezze fel Kelet-Ázsia lenyűgöző világát! Pekingben a Tiltott Város ősi falai és a monumentális kínai nagy fal hívják időutazásra, miközben a hagyományos hutong negyedek keskeny sikátorai a város egyedülálló hangulatát idézik. Szöulban a történelmi paloták, mint a Gyeongbokgung, a hagyományos hanok falvak és a modern metropolisz látványos kontrasztja nyújt életre szóló élményt. A körutazás zárásaként Taipei várja Önt, ahol a Taipei 101 torony tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk, míg a Jiufen hegyi falu hangulatos utcái és a Yehliu Geopark különleges sziklaformái felfedezésre hívnak. Az utazás során nemcsak világhírű látnivalók, hanem Ázsia gasztronómiai különlegességei is garantáltan elkápráztatják Önt. Lépjen be a keleti kultúrák varázslatos világába, és gyűjtsön életre szóló élményeket ezen a különleges utazáson!

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI
Kína, ez a páratlan kulturális örökséggel rendelkező, szélsőségektől sem mentes ország hatalmas, sokszínű és folyamatosan változó. A kínai körutazás a legszebb látnivalók mellett Kína igazi arcát is igyekszik megmutatni.

KÍNA ÉS TIBET
Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetővel
Kína lenyűgöző kulturális örökségű, hatalmas és folyamatosan változó országa mindig meg tudja lepni látogatóit. A császárvárosok, a Nagy Fal, a Tiltott Város, a kínai agyaghadsereg az ősi dinasztiákat eleveníti fel, Peking és Sanghaj a modern Kína arcait mutatja meg. Tibet rejtőzködő vidékén, a felhőket karcoló Himalája csúcsai alatt sima tükrű tavak csillognak és a hegyi szélben lengedező megannyi ragyogó színű imazászló színesíti a tájképet. A dalai láma egykori otthona, a Potala Palota Lhásza környékének kihagyhatatlan látnivalója és Tibet legnagyszerűbb épülete. A gelugpa (sárga süveges) iskola remekbe szabott kolostora, a Szera közelről is bepillantást enged a buddhista szerzetesek érdekes és titokzatos világába.