Szecsuán világhódító csemegéi
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik, egy olyan területről, ahol már az ősidők óta speciális módszerekkel készítették és tartósították az élelmiszereket. Jellemzője a markáns, karakteres ízvilág, a bátor fűszerhasználat és a sokoldalúság. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.Dan dan tészta
A hagyományos dan dan tészta a kínai konyha igazi klasszikusa. Az étel koronája a tésztához tálalt fűszeres szósz. A chiliolajból, tartósított zöldségekből, szecsuáni borsból és szezám- vagy mogyorópasztából készült mártás karakteres jelleget kölcsönöz a fogásnak. A leggyakrabban darált sertés- vagy marhahúst szolgálnak fel mellé. Kínában a változatok csak kis mértékben különböznek, de külföldön a dan dan tésztát már a nyugati, finomabb ízléshez igazították, és jóval kevesebb fűszerrel készítik el.Kung pao csirke
A kung pao csirke a "nyugatiasodott" kínai konyha népszerű fogása. Fűszeres, kockára vágott csirkéből, zöldségekből, mogyoróból és szecsuáni borsból készült fűszeres fogás. Szecsuán tartományból származik, és egyedi, érdekes eredettörténete van. A hagyomány szerint a XIX. században akkor vált közismert fogássá, amikor egy magas rangú, állami tisztviselő meglátogatta azt a szecsuáni parasztembert, aki korábban megmentette a vízbefulladástól. Állítólag ez a Ding Baozhen nevű férfi vitte el a hírét az ételnek, amivel megvendégelték.Szecsuáni hot pot
A szecsuáni hotpot egy kifejezetten fűszeres étel, amelyet nyers alapanyagok forró húslevesben való párolásával készítenek. A szeletelt húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a különböző tészták, és ami a legfontosabb, elmaradhatatlan szecsuáni bors variálható alkotóelemei ennek a csípős fogásnak. A hotpot elfogyasztása valóságos közösségi esemény, amikor az emberek a forró fazék köré gyűlnek, és társalgás közben főzik meg a választott csemegéket. Eredetileg a régió halászai és kikötői munkásai fogyasztották, ma világszerte népszerű fogás.Mapo doufu
A szecsuáni eredetű mapo doufu tofukockákból áll, amelyeket darált húsból és a douchi néven ismert, erjesztett fekete babot tartalmazó fűszeres szószban tálalnak. Az ételt állítólag egy Chen Xingsheng nevű étteremben találták fel Chengduban 1862-ben. Az étel pikáns fűszerességét és csípősségét a szecsuáni bors, a chiliolaj és a lóbabpaszta adja, míg a további összetevők között megtaláljuk még a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a felaprított zöldhagymát és opcionálisan a keményítőt is, amelyet sűrítőanyagként használnak.Ma yi shang shu
A szokatlan nevű, "hangyák másznak a fára" elnevezésű szecsuáni specialitás alapja az üveges tészta, amit ízletes mártással és darált sertéshússal tálalnak. A név az étel megjelenéséből ered, ahol az üvegtészta a fa ágait, az apróra vágott zöldhagyma a leveleket, a darált sertéshúsdarabok pedig a hangyákat jelképezik. Szecsuánban a szakácsok gyakran adnak apróra vágott friss vagy szárított chilit is az ételhez.Hui guo rou
A kétszer főtt sertéshús szecsuáni specialitás. A sertéshúst először egy fazékban párolják, majd hűtőben lehűtik, hogy a hús és a zsír megszilárduljon. Ezután felszeletelik, és zöldségekkel, káposztával, paprikával, póréhagymával és gombával kevergetve addig sütik, amíg barna színt nem kap, és a bőre ropogós nem lesz. A hozzávalók változhatnak, de a legtöbben a hús és a zöldségek mellé rizsborból, szójaszószból és különféle más fűszerekből készült szószt is adnak hozzá.Pào cài
A pào cài szecsuáni stílusú savanyúság, amelyet előételként vagy köretként fogyasztanak. Különféle zöldségekből: kínai káposztából, sárgarépából, mustárszárból, babból, retekből, fehérrépából, uborkából, gyömbérből és csípős paprikából készül. A szecsuáni konyhában a ropogós, fanyar savanyúságok gyakran kapnak szerepet, és szinte minden család kamrájában, évszaktól függetlenül megtalálhatóakSuān là tāng
A Suān là tāng Szecsúánból származó csípős-savanyú leves. Jellemzően olyan összetevőket tartalmaz, mint a különböző növényi rügyek, a bambuszcsíra, a tofu, a fafülgomba és a szójaszósszal ízesített húsleves. A csípősséget paprikával, míg a savanyú ízt az ecet használatával érik el. A csípős-savanyú levest általában nagy étkezések után vagy másnaposság ellen fogyasztják. Azt mondják, hogy az étvágy fokozására is kiválló.Chao shou
A Chao shou tradicionális szecsuáni fogás. A gombócokat sertéshússal és gyömbérrel töltik meg, majd megfőzik, és különböző mártásokban, szószokban, levesekben, például csirkelevesben, chiliolajos mártásban (száraz változat) vagy savanyú és fűszeres húslevesben tálalják. A Chao shou-t jellemzően a kínai újévkor fogyasztják mert a gombócok a gazdagságot jelképezik.Yacai bao
A yacai bao egyfajta párolt kínai zsemle (baozi), amely szintén Szecsuánhoz kötődik. A zsemle kovászos tésztából készül, a töltelék pedig jellemzően zöldségekből áll, de időnként tartalmazhat húst is. Főként reggelire vagy ebédre fogyasztják.Kapcsolódó ajánlatok

PEKING ÉS SANGHAJ
Kezdő Kína-felfedezőknek, Peking- és Sanghaj-rajongóknak egyaránt felejthetetlen élményeket ígér a hatalmas ázsiai ország két emblematikus nagyvárosát megismertető utazás. Pekingben a kínai történelemkönyv lapjai kelnek életre a Tiltott Város, a Nyári Palota, a kínai nagy fal meglátogatásakor. A kozmopolita Sanghaj Kína másik arcát mutatja meg, ahol a múlt és a jövő találkozik. A két város között közlekedő nagy sebességű vasút – a szuperexpressz is az út egyik attrakciója, hiszen a több mint 1300 km-es távot kevesebb, mint 5 óra alatt teszi meg.

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK
Kína, ez az elképesztő látnivalókban bővelkedő, 4000 éves kultúrájú, hatalmas területén káprázatos természeti látnivalókat felvonultató, óriási metropoliszaival és elfeledett falvaival ámulatba ejtő ország lenyűgöző élmény. A 9 napos csoportos körutazás a legfontosabb látnivalókat ismerteti, melyek Kína múltját, jelenét és a jövőjét öleli fel a császárvárosokban, Peking, X’ian, Sanghaj útvonalon.

KÍNA ÖRÖKSÉGE
A csodálatos Kína - ez a természeti kincsekben, rendkívüli kulturális örökségekben, múltat és jövőt idéző látnivalókban egyaránt gazdag ország a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama. Az európai léptékhez szokott szem csak ámul csillogó metropoliszain, óriás hegyein és folyóin, építészeti csodáin. A több ezer éves kínai kultúra öröksége felbecsülhetetlen kincs, melyet felfedezve egy egyedülálló kulturális hagyaték tárul fel az utazók előtt. S talán éppen az ötezer éves múlt emlékeinek és a high-tech jövőt felvillantó új látnivalóknak ellentéte az, mely Kína meglátogatásakor a leginkább lenyűgöző: az időtlenség és az örök értékek a múlt, a jelen és a jövő tükrében.
Az utazás során Peking és Sanghaj a régi és az új kontrasztjait, a nagy fal és a xi’ani terrakotta agyaghadsereg az emblematikus látnivalókat, Hangzhou festői vidéke és zöldellő teaültetvényei a természetet, Wuzhen és Suzhou városai az ősi Kínát mutatják meg, melyek mind Kína páratlan értékű örökségének részei.

KÍNAI KÖRUTAZÁS A TŰHEGYEK ÉS A PANDÁK FÖLDJÉN
Fedezze fel Kína páratlan szépségét és varázslatos kultúráját egy lenyűgöző körutazás keretében! Pekingben Kína történelmi és kulturális kincseit fedezheti fel: a Tiltott Várost, a Nagy Falat és az Ég templomát. Xi’anban a híres agyaghadsereget és a Nagy Vadlúd pagodát csodálhatja meg. Chengduban testközelből láthatja az óriáspandákat, és részt vehet egy autentikus sichuani operaelőadáson. Guilinban és Yangshuoban a mesebeli karsztvidék varázsolja el, míg Sanghaj modern és történelmi látnivalói zárják az utazást.

ÁZSIAI NAGYVÁROSOK – PEKING - SZÖUL - TAIPEI
Peking – Szöul – Taipei: Három ikonikus város, egy felejthetetlen utazás
Fedezze fel Kelet-Ázsia lenyűgöző világát! Pekingben a Tiltott Város ősi falai és a monumentális kínai nagy fal hívják időutazásra, miközben a hagyományos hutong negyedek keskeny sikátorai a város egyedülálló hangulatát idézik. Szöulban a történelmi paloták, mint a Gyeongbokgung, a hagyományos hanok falvak és a modern metropolisz látványos kontrasztja nyújt életre szóló élményt. A körutazás zárásaként Taipei várja Önt, ahol a Taipei 101 torony tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk, míg a Jiufen hegyi falu hangulatos utcái és a Yehliu Geopark különleges sziklaformái felfedezésre hívnak. Az utazás során nemcsak világhírű látnivalók, hanem Ázsia gasztronómiai különlegességei is garantáltan elkápráztatják Önt. Lépjen be a keleti kultúrák varázslatos világába, és gyűjtsön életre szóló élményeket ezen a különleges utazáson!

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI
Kína, ez a páratlan kulturális örökséggel rendelkező, szélsőségektől sem mentes ország hatalmas, sokszínű és folyamatosan változó. A kínai körutazás a legszebb látnivalók mellett Kína igazi arcát is igyekszik megmutatni.

KÍNA ÉS TIBET
Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetővel
Kína lenyűgöző kulturális örökségű, hatalmas és folyamatosan változó országa mindig meg tudja lepni látogatóit. A császárvárosok, a Nagy Fal, a Tiltott Város, a kínai agyaghadsereg az ősi dinasztiákat eleveníti fel, Peking és Sanghaj a modern Kína arcait mutatja meg. Tibet rejtőzködő vidékén, a felhőket karcoló Himalája csúcsai alatt sima tükrű tavak csillognak és a hegyi szélben lengedező megannyi ragyogó színű imazászló színesíti a tájképet. A dalai láma egykori otthona, a Potala Palota Lhásza környékének kihagyhatatlan látnivalója és Tibet legnagyszerűbb épülete. A gelugpa (sárga süveges) iskola remekbe szabott kolostora, a Szera közelről is bepillantást enged a buddhista szerzetesek érdekes és titokzatos világába.