Szecsuán világhódító csemegéi

A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.

Szecsuán világhódító csemegéi

A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik, egy olyan területről, ahol már az ősidők óta speciális módszerekkel készítették és tartósították az élelmiszereket. Jellemzője a markáns, karakteres ízvilág, a bátor fűszerhasználat és a sokoldalúság. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.


Dan dan tészta

A hagyományos dan dan tészta a kínai konyha igazi klasszikusa. Az étel koronája a tésztához tálalt fűszeres szósz. A chiliolajból, tartósított zöldségekből, szecsuáni borsból és szezám- vagy mogyorópasztából készült mártás karakteres jelleget kölcsönöz a fogásnak. A leggyakrabban darált sertés- vagy marhahúst szolgálnak fel mellé. Kínában a változatok csak kis mértékben különböznek, de külföldön a dan dan tésztát már a nyugati, finomabb ízléshez igazították, és jóval kevesebb fűszerrel készítik el.


Kung pao csirke

A kung pao csirke a "nyugatiasodott" kínai konyha népszerű fogása. Fűszeres, kockára vágott csirkéből, zöldségekből, mogyoróból és szecsuáni borsból készült fűszeres fogás. Szecsuán tartományból származik, és egyedi, érdekes eredettörténete van. A hagyomány szerint a XIX. században akkor vált közismert fogássá, amikor egy magas rangú, állami tisztviselő meglátogatta azt a szecsuáni parasztembert, aki korábban megmentette a vízbefulladástól. Állítólag ez a Ding Baozhen nevű férfi vitte el a hírét az ételnek, amivel megvendégelték.


Szecsuáni hot pot

A szecsuáni hotpot egy kifejezetten fűszeres étel, amelyet nyers alapanyagok forró húslevesben való párolásával készítenek. A szeletelt húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a különböző tészták, és ami a legfontosabb, elmaradhatatlan szecsuáni bors variálható alkotóelemei ennek a csípős fogásnak. A hotpot elfogyasztása valóságos közösségi esemény, amikor az emberek a forró fazék köré gyűlnek, és társalgás közben főzik meg a választott csemegéket. Eredetileg a régió halászai és kikötői munkásai fogyasztották, ma világszerte népszerű fogás.


Mapo doufu

A szecsuáni eredetű mapo doufu tofukockákból áll, amelyeket darált húsból és a douchi néven ismert, erjesztett fekete babot tartalmazó fűszeres szószban tálalnak. Az ételt állítólag egy Chen Xingsheng nevű étteremben találták fel Chengduban 1862-ben. Az étel pikáns fűszerességét és csípősségét a szecsuáni bors, a chiliolaj és a lóbabpaszta adja, míg a további összetevők között megtaláljuk még a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a felaprított zöldhagymát és opcionálisan a keményítőt is, amelyet sűrítőanyagként használnak.


Ma yi shang shu

A szokatlan nevű, "hangyák másznak a fára" elnevezésű szecsuáni specialitás alapja az üveges tészta, amit ízletes mártással és darált sertéshússal tálalnak. A név az étel megjelenéséből ered, ahol az üvegtészta a fa ágait, az apróra vágott zöldhagyma a leveleket, a darált sertéshúsdarabok pedig a hangyákat jelképezik. Szecsuánban a szakácsok gyakran adnak apróra vágott friss vagy szárított chilit is az ételhez.


Hui guo rou

A kétszer főtt sertéshús szecsuáni specialitás. A sertéshúst először egy fazékban párolják, majd hűtőben lehűtik, hogy a hús és a zsír megszilárduljon. Ezután felszeletelik, és zöldségekkel, káposztával, paprikával, póréhagymával és gombával kevergetve addig sütik, amíg barna színt nem kap, és a bőre ropogós nem lesz. A hozzávalók változhatnak, de a legtöbben a hús és a zöldségek mellé rizsborból, szójaszószból és különféle más fűszerekből készült szószt is adnak hozzá.


Pào cài

A pào cài szecsuáni stílusú savanyúság, amelyet előételként vagy köretként fogyasztanak. Különféle zöldségekből: kínai káposztából, sárgarépából, mustárszárból, babból, retekből, fehérrépából, uborkából, gyömbérből és csípős paprikából készül. A szecsuáni konyhában a ropogós, fanyar savanyúságok gyakran kapnak szerepet, és szinte minden család kamrájában, évszaktól függetlenül megtalálhatóak


Suān là tāng

A Suān là tāng Szecsúánból származó csípős-savanyú leves. Jellemzően olyan összetevőket tartalmaz, mint a különböző növényi rügyek, a bambuszcsíra, a tofu, a fafülgomba és a szójaszósszal ízesített húsleves. A csípősséget paprikával, míg a savanyú ízt az ecet használatával érik el. A csípős-savanyú levest általában nagy étkezések után vagy másnaposság ellen fogyasztják. Azt mondják, hogy az étvágy fokozására is kiválló.


Chao shou

A Chao shou tradicionális szecsuáni fogás. A gombócokat sertéshússal és gyömbérrel töltik meg, majd megfőzik, és különböző mártásokban, szószokban, levesekben, például csirkelevesben, chiliolajos mártásban (száraz változat) vagy savanyú és fűszeres húslevesben tálalják. A Chao shou-t jellemzően a kínai újévkor fogyasztják mert a gombócok a gazdagságot jelképezik.


Yacai bao

A yacai bao egyfajta párolt kínai zsemle (baozi), amely szintén Szecsuánhoz kötődik. A zsemle kovászos tésztából készül, a töltelék pedig jellemzően zöldségekből áll, de időnként tartalmazhat húst is. Főként reggelire vagy ebédre fogyasztják.

Kapcsolódó ajánlatok


PEKING ÉS SANGHAJ

Kína

Ideális választás kezdő Kína-utazóknak és nagyvárosrajongóknak: fedezze fel Peking történelmi kincseit és Sanghaj modern arcát! A két várost a látványos szuperexpressz köti össze, amely kevesebb mint 5 óra alatt szeli át az országot.

799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína

Kína, ez az elképesztő látnivalókban bővelkedő, 4000 éves kultúrájú, hatalmas területén káprázatos természeti látnivalókat felvonultató, óriási metropoliszaival és elfeledett falvaival ámulatba ejtő ország lenyűgöző élmény. A körutazás a legfontosabb látnivalókat ismerteti Peking, X’ian, Sanghaj útvonalon.

939 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína

Kína az ősrégi kultúra és a modern világ lenyűgöző találkozása: ókori emlékek, jövőbe mutató városok, természeti szépségek és kulturális csodák várják. Az utazás során Peking, Sanghaj, Xi’an, Hangzhou, Suzhou és Wuzhen tárja fel e különleges ország időtlen értékeit.

1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNAI KÖRUTAZÁS A TŰHEGYEK ÉS A PANDÁK FÖLDJÉN

Kína

Fedezze fel Kína lenyűgöző világát egy tartalmas körutazáson! A történelmi Peking és Xi’an, a pandáiról híres Chengdu, a festői Guilin vidéke és a modern Sanghaj együtt mutatják meg Kína páratlan sokszínűségét.

1 399 000 Ft-tól/fő

ÁZSIAI NAGYVÁROSOK – PEKING - SZÖUL - TAIPEI

Kína, Dél-Korea, Tajvan

Három ikonikus város, egy felejthetetlen utazás: fedezze fel Peking ősi kincseit, Szöul modern és hagyományos világának izgalmas keverékét, majd zárja az utazást Tajvan vibráló fővárosában, Taipei-ben. Lenyűgöző látnivalók, különleges kultúrák és kelet-ázsiai ízek várják Önt ezen az élményekben gazdag körutazáson.

1 599 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína

Kína, ez a páratlan kulturális örökséggel rendelkező, szélsőségektől sem mentes ország hatalmas, sokszínű és folyamatosan változó. A kínai körutazás a legszebb látnivalók mellett Kína igazi arcát is igyekszik megmutatni.

1 669 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET

Kína

Kína lenyűgöző ország, ahol az ősi császárvárosok és a modern nagyvárosok mellett Tibet misztikus világa is felfedezhető. A Nagy Fal, a Potala Palota és a Szera kolostor különleges bepillantást nyújtanak a múltba és a buddhizmus spirituális világába.

1 749 000 Ft-tól/fő