Szecsuán világhódító csemegéi
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik, egy olyan területről, ahol már az ősidők óta speciális módszerekkel készítették és tartósították az élelmiszereket. Jellemzője a markáns, karakteres ízvilág, a bátor fűszerhasználat és a sokoldalúság. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.
Dan dan tészta
A hagyományos dan dan tészta a kínai konyha igazi klasszikusa. Az étel koronája a tésztához tálalt fűszeres szósz. A chiliolajból, tartósított zöldségekből, szecsuáni borsból és szezám- vagy mogyorópasztából készült mártás karakteres jelleget kölcsönöz a fogásnak. A leggyakrabban darált sertés- vagy marhahúst szolgálnak fel mellé. Kínában a változatok csak kis mértékben különböznek, de külföldön a dan dan tésztát már a nyugati, finomabb ízléshez igazították, és jóval kevesebb fűszerrel készítik el.
Kung pao csirke
A kung pao csirke a "nyugatiasodott" kínai konyha népszerű fogása. Fűszeres, kockára vágott csirkéből, zöldségekből, mogyoróból és szecsuáni borsból készült fűszeres fogás. Szecsuán tartományból származik, és egyedi, érdekes eredettörténete van. A hagyomány szerint a XIX. században akkor vált közismert fogássá, amikor egy magas rangú, állami tisztviselő meglátogatta azt a szecsuáni parasztembert, aki korábban megmentette a vízbefulladástól. Állítólag ez a Ding Baozhen nevű férfi vitte el a hírét az ételnek, amivel megvendégelték.
Szecsuáni hot pot
A szecsuáni hotpot egy kifejezetten fűszeres étel, amelyet nyers alapanyagok forró húslevesben való párolásával készítenek. A szeletelt húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a különböző tészták, és ami a legfontosabb, elmaradhatatlan szecsuáni bors variálható alkotóelemei ennek a csípős fogásnak. A hotpot elfogyasztása valóságos közösségi esemény, amikor az emberek a forró fazék köré gyűlnek, és társalgás közben főzik meg a választott csemegéket. Eredetileg a régió halászai és kikötői munkásai fogyasztották, ma világszerte népszerű fogás.
Mapo doufu
A szecsuáni eredetű mapo doufu tofukockákból áll, amelyeket darált húsból és a douchi néven ismert, erjesztett fekete babot tartalmazó fűszeres szószban tálalnak. Az ételt állítólag egy Chen Xingsheng nevű étteremben találták fel Chengduban 1862-ben. Az étel pikáns fűszerességét és csípősségét a szecsuáni bors, a chiliolaj és a lóbabpaszta adja, míg a további összetevők között megtaláljuk még a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a felaprított zöldhagymát és opcionálisan a keményítőt is, amelyet sűrítőanyagként használnak.
Ma yi shang shu
A szokatlan nevű, "hangyák másznak a fára" elnevezésű szecsuáni specialitás alapja az üveges tészta, amit ízletes mártással és darált sertéshússal tálalnak. A név az étel megjelenéséből ered, ahol az üvegtészta a fa ágait, az apróra vágott zöldhagyma a leveleket, a darált sertéshúsdarabok pedig a hangyákat jelképezik. Szecsuánban a szakácsok gyakran adnak apróra vágott friss vagy szárított chilit is az ételhez.
Hui guo rou
A kétszer főtt sertéshús szecsuáni specialitás. A sertéshúst először egy fazékban párolják, majd hűtőben lehűtik, hogy a hús és a zsír megszilárduljon. Ezután felszeletelik, és zöldségekkel, káposztával, paprikával, póréhagymával és gombával kevergetve addig sütik, amíg barna színt nem kap, és a bőre ropogós nem lesz. A hozzávalók változhatnak, de a legtöbben a hús és a zöldségek mellé rizsborból, szójaszószból és különféle más fűszerekből készült szószt is adnak hozzá.
Pào cài
A pào cài szecsuáni stílusú savanyúság, amelyet előételként vagy köretként fogyasztanak. Különféle zöldségekből: kínai káposztából, sárgarépából, mustárszárból, babból, retekből, fehérrépából, uborkából, gyömbérből és csípős paprikából készül. A szecsuáni konyhában a ropogós, fanyar savanyúságok gyakran kapnak szerepet, és szinte minden család kamrájában, évszaktól függetlenül megtalálhatóak
Suān là tāng
A Suān là tāng Szecsúánból származó csípős-savanyú leves. Jellemzően olyan összetevőket tartalmaz, mint a különböző növényi rügyek, a bambuszcsíra, a tofu, a fafülgomba és a szójaszósszal ízesített húsleves. A csípősséget paprikával, míg a savanyú ízt az ecet használatával érik el. A csípős-savanyú levest általában nagy étkezések után vagy másnaposság ellen fogyasztják. Azt mondják, hogy az étvágy fokozására is kiválló.
Chao shou
A Chao shou tradicionális szecsuáni fogás. A gombócokat sertéshússal és gyömbérrel töltik meg, majd megfőzik, és különböző mártásokban, szószokban, levesekben, például csirkelevesben, chiliolajos mártásban (száraz változat) vagy savanyú és fűszeres húslevesben tálalják. A Chao shou-t jellemzően a kínai újévkor fogyasztják mert a gombócok a gazdagságot jelképezik.
Yacai bao
A yacai bao egyfajta párolt kínai zsemle (baozi), amely szintén Szecsuánhoz kötődik. A zsemle kovászos tésztából készül, a töltelék pedig jellemzően zöldségekből áll, de időnként tartalmazhat húst is. Főként reggelire vagy ebédre fogyasztják.Kapcsolódó ajánlatok

PEKING ÉS SANGHAJ
Ideális választás kezdő Kína-utazóknak és nagyvárosrajongóknak: fedezze fel Peking történelmi kincseit és Sanghaj modern arcát! A két várost a látványos szuperexpressz köti össze, amely kevesebb mint 5 óra alatt szeli át az országot.

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK
Kína, ez az elképesztő látnivalókban bővelkedő, 4000 éves kultúrájú, hatalmas területén káprázatos természeti látnivalókat felvonultató, óriási metropoliszaival és elfeledett falvaival ámulatba ejtő ország lenyűgöző élmény. A körutazás a legfontosabb látnivalókat ismerteti Peking, X’ian, Sanghaj útvonalon.

KÍNA ÖRÖKSÉGE
Kína az ősrégi kultúra és a modern világ lenyűgöző találkozása: ókori emlékek, jövőbe mutató városok, természeti szépségek és kulturális csodák várják. Az utazás során Peking, Sanghaj, Xi’an, Hangzhou, Suzhou és Wuzhen tárja fel e különleges ország időtlen értékeit.

KÍNAI KÖRUTAZÁS A TŰHEGYEK ÉS A PANDÁK FÖLDJÉN
Fedezze fel Kína lenyűgöző világát egy tartalmas körutazáson! A történelmi Peking és Xi’an, a pandáiról híres Chengdu, a festői Guilin vidéke és a modern Sanghaj együtt mutatják meg Kína páratlan sokszínűségét.

ÁZSIAI NAGYVÁROSOK – PEKING - SZÖUL - TAIPEI
Három ikonikus város, egy felejthetetlen utazás: fedezze fel Peking ősi kincseit, Szöul modern és hagyományos világának izgalmas keverékét, majd zárja az utazást Tajvan vibráló fővárosában, Taipei-ben. Lenyűgöző látnivalók, különleges kultúrák és kelet-ázsiai ízek várják Önt ezen az élményekben gazdag körutazáson.

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI
Kína, ez a páratlan kulturális örökséggel rendelkező, szélsőségektől sem mentes ország hatalmas, sokszínű és folyamatosan változó. A kínai körutazás a legszebb látnivalók mellett Kína igazi arcát is igyekszik megmutatni.

KÍNA ÉS TIBET
Kína lenyűgöző ország, ahol az ősi császárvárosok és a modern nagyvárosok mellett Tibet misztikus világa is felfedezhető. A Nagy Fal, a Potala Palota és a Szera kolostor különleges bepillantást nyújtanak a múltba és a buddhizmus spirituális világába.