Üzbég finomságok
Gasztrosorozatunk ezúttal a közép-ázsiai Üzbegisztán ízeit mutatja be.
Dimlama

A dimlama egy hagyományos üzbég pörkölt, amelyet főként aratás idején fogyasztanak. Bár minden háztartásban más a szokás, a dimlama általában bárány- vagy marhahús, hagyma, burgonya, sárgarépa, paprika, paradicsom, fokhagyma, fehérrépa, sütőtök, zöldhagyma, kömény és káposzta kombinációjával készül. A dimlama esetében a legfontosabb a rétegezés - a bárányhúst először a hagymával együtt barnára pirítjuk, majd a többi zöldséget rétegezve rápakoljuk anélkül, hogy megkevernénk az edényt, az utolsó réteg mindig a káposzta, amely segít a zamatokat az edény belsejében tartani.
Chuchvara

A chuchvara egy Üzbegisztánból származó hagyományos gombóc. Számos típusa létezik, de a töltelék általában finomra vágott húsból áll, sertéshúst azonban soha nem használnak. Egyesek ezeket a gombócokat az orosz raviolihoz és gombóchoz hasonlítják, de van néhány alapvető különbség - a chuchvara kisebb, zöldségekkel és sült hússal ízesített húslevesben főzik. A tésztát kisebb négyzetekre vágják, majd megtöltik őket. A klasszikus változat esetében a tésztát lisztből, tojásból, sóból és vízből készítik, a töltelék bárány- vagy marhahúsból, hagymából és fűszerekből áll, a húsleves pedig hagymát, sárgarépát, paradicsomot és egy csontos húsokat tartalmaz.
Obi non

Az obi non vagy lepjoska a hagyományos üzbég lapos kenyér, amely valamivel vastagabb, mint a naan, jellemzően korong alakú és díszített tetejű. A tésztát lisztből, vízből, sóból és élesztőből készítik, és hagyományosan egy tandírnak nevezett agyagkemencében sütik. Számos változata létezik, mint például a bukhara lepioska (szezám- és nigellamaggal megszórva), a pelyhes lepioska tejszínnel és vajjal, valamint a taskenti lepioska, amelyet tejjel, vajjal és cukorral készítenek.
Plov

A plov Üzbegisztán nemzeti étele. A receptnek több mint ötven változata létezik, némelyikük akár 10 évszázados is lehet, de a legismertebb változat elkészítéséhez az első lépés a zirvak, a fűszerezett sárgarépából, hagymából és zsírban megpirított húsból álló alap elkészítése. Miután az alap elkészült, az előzőleg megpirított hozzávalókra rétegesen rizst tesznek, felöntik vízzel, és addig párolják, amíg a rizs teljesen meg nem fő.
Manti

A manti hagyományos török gombóc fűszeres darált hússal és hagymával töltve. Leggyakrabban joghurtból és fokhagymából álló mártással körítik. Az étel neve a mantu szóból származik, ami gombócot jelent, és eredetileg a 13. században nomád török törzsek hozták át Közép-Ázsiából Törökországba. Ma a manti gombócok népszerűek az örmény, az afgán és a közép-ázsiai konyhákban is.
Kapcsolódó inspirációk:
A Sultan Qaboos nagymecset az ománi Muscatban az egyik legszebb modern kori mecset a világon. Az épületen felfedezhetjük az iszlám, a közel-keleti és az ománi építészet stílusjegyeit.

A Sultan Qaboos nagymecset az ománi Muscatban az egyik legszebb modern kori mecset a világon. Az épületen felfedezhetjük az iszlám, a közel-keleti és az ománi építészet stílusjegyeit.
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.

Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!

Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!
Kapcsolódó ajánlatok:


KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN
Kirgizisztán, Üzbegisztán
1 459 000 Ft-tól/fő