Kirgizisztán top öt csemegéje
Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk. Mutatjuk a megkóstolandókat!
Kuurdak
A kuurdak Kirgizisztán egyik kedvence, amelyet sült húsból, belsőségekből és hagymából készítenek. A húst és a belsőségeket hagymával és különböző fűszerekkel együtt sütik meg. Használhatnak marha-, birka-, ló-, sőt egyes esetekben még baromfihúst is. Az ételt burgonyával, sárgarépával és tökfélékkel gazdagítják. Több változata is létezik. Az egyik a kara kuurdak vagy fekete kuurdak, amely kizárólag húsból, hagyma nélkül készül, valamint a tondurma kuurdak, amelyhez a húsdarabokat birkazsírban készítik el.
Langman
A lagman közép-ázsiai étel, amely Kína északnyugati részéről, Hszincsiang (Xinjiang) tartományból eredeztethető. A neve húzott vagy kézzel nyújtott tésztát jelent, ami az étel fő jellemzőjére utal. Sűrű mártásokkal vagy húsleveshez adva tálalják. Mindkét változat elkészíthető különböző zöldségekkel vagy húsokkal, jellemzően marha-, birka- vagy bárányhússal. Kínában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Üzbegisztánban is igen népszerű.
Oromo
Az oromo egy nagy párolt pite, amelynek számos variációjával találkozhatunk Kirgizisztánban és Kazahsztánban. Az alapja egy vékony tészta, amelyet különböző hozzávalókkal szórnak meg, majd összetekerik és meggőzölik. A töltelékek hihetetlenül sokfélék lehetnek, a darált hústól a különböző zöldségekig bármit tartalmazhatnak. Frissen készítve fogyasztják, és jellemzően szeletelve tálalják. Alkalmanként paradicsomos vagy tejszínes mártogatós is kerül mellé.
Chuchuk
A chuchuk egy félszáraz, fűszeres, magas zsírtartalmú kolbász, amely a közel-keleti, balkáni és közép-ázsiai konyhákban is igen kedvelt. Darált, fűszeres marhahúsból készítik. A kész kolbászt fogyasztás előtt legalább három hétig szárítják. Hidegen, vékonyra szeletelve is fogyasztják, de gyakrabban sütik, és tojással, zöldségekkel párosítják. Libanonban paradicsommal és fokhagymás szósszal pitakenyérben tálalják, míg Szíriában, Egyiptomban, Irakban és Izraelben a chuchukot gyakran használják tészták feltéteként.
Paloo
A hagyományos kirgiz étel legfontosabb alapanyagai a rizs, a hús, a sárgarépa, a hagyma és a fokhagyma. Gyakran a plov kirgiz változatának is nevezik. Általában marha- vagy birkahússal, esetenként csirkével. A paloo-t hagyományosan qazanban, öntöttvas üstben készítik, jellemzően nyílt tűzön. A rizst a többi hozzávalóval összesütik, majd az étel tetejére általában apróra vágott húsdarabokat tesznek. A shirin paloo a vegetáriánus változata, amelyet különböző szárított gyümölcsökkel, például sárgabarackkal, aszalt szilvával vagy mazsolával ízesítenek.Kapcsolódó ajánlatok

ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE
Üzbegisztán, a Selyemút egykori szíve, lenyűgöző kulturális örökséggel és ősi városokkal várja az utazót. Szamarkand, Bukhara és Khíva mesés építészete, valamint a legendás Vámbéry Ármin nyomdokain járó körutazás különleges élményt kínál e még felfedezésre váró közép-ázsiai országban.

KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN
Fedezze fel velünk Közép-Ázsia legkülönlegesebb országait! A Selyemút öröksége, lenyűgöző hegyvidékek, gazdag építészet és évszázados hagyományok várják Önt Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán tájain.

BORTÚRA GEORGIÁBAN
Georgia (Grúzia) gyönyörű országában elsősorban a természet megkapó és vad szépsége az, ami teljesen magával ragadja a látogatókat. A kaukázusi térség szívében fekvő ország hatalmas hegyeinek, folyóinak-völgyeinek, zöldellő rétjeinek érintetlen látványa elsöprő erejű.

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS
Azerbajdzsán és Grúzia a Kaukázus térségének rejtett kincseit tárják fel: lenyűgöző természeti tájak, gazdag hagyományok és különleges gasztronómiai élmények várják az utazókat. Fedezze fel Baku modern és középkori arcát, a hegyvidéki városok panorámáit, majd élvezze Grúzia ízeit és építészeti örökségét!