Kirgizisztán top öt csemegéje

Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk.

Kirgizisztán top öt csemegéje

Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk. Mutatjuk a megkóstolandókat!

Kuurdak

A kuurdak Kirgizisztán egyik kedvence, amelyet sült húsból, belsőségekből és hagymából készítenek. A húst és a belsőségeket hagymával és különböző fűszerekkel együtt sütik meg. Használhatnak marha-, birka-, ló-, sőt egyes esetekben még baromfihúst is. Az ételt burgonyával, sárgarépával és tökfélékkel gazdagítják. Több változata is létezik. Az egyik a kara kuurdak vagy fekete kuurdak, amely kizárólag húsból, hagyma nélkül készül, valamint a tondurma kuurdak, amelyhez a húsdarabokat birkazsírban készítik el.

Langman

A lagman közép-ázsiai étel, amely Kína északnyugati részéről, Hszincsiang (Xinjiang) tartományból eredeztethető. A neve húzott vagy kézzel nyújtott tésztát jelent, ami az étel fő jellemzőjére utal. Sűrű mártásokkal vagy húsleveshez adva tálalják. Mindkét változat elkészíthető különböző zöldségekkel vagy húsokkal, jellemzően marha-, birka- vagy bárányhússal. Kínában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Üzbegisztánban is igen népszerű.

Oromo

Az oromo egy nagy párolt pite, amelynek számos variációjával találkozhatunk Kirgizisztánban és Kazahsztánban. Az alapja egy vékony tészta, amelyet különböző hozzávalókkal szórnak meg, majd összetekerik és meggőzölik. A töltelékek hihetetlenül sokfélék lehetnek, a darált hústól a különböző zöldségekig bármit tartalmazhatnak. Frissen készítve fogyasztják, és jellemzően szeletelve tálalják. Alkalmanként paradicsomos vagy tejszínes mártogatós is kerül mellé.

Chuchuk

A chuchuk egy félszáraz, fűszeres, magas zsírtartalmú kolbász, amely a közel-keleti, balkáni és közép-ázsiai konyhákban is igen kedvelt. Darált, fűszeres marhahúsból készítik. A kész kolbászt fogyasztás előtt legalább három hétig szárítják. Hidegen, vékonyra szeletelve is fogyasztják, de gyakrabban sütik, és tojással, zöldségekkel párosítják. Libanonban paradicsommal és fokhagymás szósszal pitakenyérben tálalják, míg Szíriában, Egyiptomban, Irakban és Izraelben a chuchukot gyakran használják tészták feltéteként.

Paloo

A hagyományos kirgiz étel legfontosabb alapanyagai a rizs, a hús, a sárgarépa, a hagyma és a fokhagyma. Gyakran a plov kirgiz változatának is nevezik. Általában marha- vagy birkahússal, esetenként csirkével. A paloo-t hagyományosan qazanban, öntöttvas üstben készítik, jellemzően nyílt tűzön. A rizst a többi hozzávalóval összesütik, majd az étel tetejére általában apróra vágott húsdarabokat tesznek. A shirin paloo a vegetáriánus változata, amelyet különböző szárított gyümölcsökkel, például sárgabarackkal, aszalt szilvával vagy mazsolával ízesítenek.

Kapcsolódó ajánlatok


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán

Több mint két évezrednyi kultúra bölcsője a büszke Üzbegisztán, Közép-Ázsia ámulatba ejtő és impozáns országa, ahol ősi városok, az iszlám vallás szent helyei, pazar építészeti alkotások és a csodálatos Selyemút alkotja többek között a látnivalók színes mozaikjának csempéit. Szamarkand, Bukhara és Khíva mesés medreszei, mecsetei és mauzóleumai, Taskent letűnt korokat őrző emlékei és pezsgő jelene a kétségbevonhatatlan üzbég vendégszeretettel találkozva különleges utazási élményt nyújtanak.
A körutazás Vámbéry Ármin (1832-1913) jeles magyar tudós és orientalista nyomdokain kalauzol a titokzatos Üzbegisztán tájain, aki dervisnek álcázva járta be Ázsiát a magyarok nyomait kutatva, és elsőként adott hírt Európában e távoli vidékről. Üzbegisztán a turisták által még kevésbé ismert célpont, az utazó itt valóban zavartalanul és az élményekbe belefeledkezve adhatja át magát az ismeretlen tájak felfedezésének.

869 000 Ft-tól/fő

KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN

Kirgizisztán, Üzbegisztán

Tartson velünk különleges körutazásunk folyamán Közép-Ázsia legjellegzetesebb országaiban. A természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő országokban az utazók megismerkedhetnek a keleti és arab civilizációk fejlődésében fontos szerepet játszó Selyemút történelmével, valamint a többszáz éves birodalmak összefonódásával létrejött egyedi hagyományokkal és vallásokkal. Kirgizisztán lélegzetelállító hegyvonulatai, Üzbegisztán gazdag építészete és Tádzsikisztán érdekfeszítő történelmi műemlékei garantáltan minden utazót magukkal ragadnak.

1 459 000 Ft-tól/fő

BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia

Georgia (Grúzia) gyönyörű országában elsősorban a természet megkapó és vad szépsége az, ami teljesen magával ragadja a látogatókat. A kaukázusi térség szívében fekvő ország hatalmas hegyeinek, folyóinak-völgyeinek, zöldellő rétjeinek érintetlen látványa elsöprő erejű. Georgia egy csiszolatlan drágakő Ázsia és Európa között, találó és festői hasonlattal nevezik Európa balkonjának is. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Georgiában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Ismerje meg ezt a különleges országot ízein és építészetén keresztül.

Tbiliszi – Ananuri – Sztepancminda – Gergeti – Sighnaghi – Tsinandali – Kondoli – Telavi – Gremi – Kvareli – Mcheta – Kaspi – Kutaiszi – Gelati – Mostameta – Tskaltubo – Prométeusz-barlang – Gori – Upliszcihe – Mukhrani – Tbiliszi

729 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia

A Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia határán fekvő Azerbajdzsán tele van rejtett természeti és kulturális kincsekkel. A Kaszpi-tenger partján fekvő főváros, Baku, modern felhőkarcolói mellett középkori építményeivel kápráztatja el a látogatókat. A Kaukázus lábánál fekvő városok nem csupán hagyományokban gazdag értékeket mutatnak be, hanem hegyekre nyíló lélegzetelállító látvánnyal is szolgálnak. Azerbajdzsán egyedi hangulatának megismerését követően az út Georgia különleges ízei és építészete felé kalauzolja az utazókat. A páratlan természeti látványosságok és kulturális értékek mellett lehetőség nyílik a helyi gasztronómia, köztük a helyi borok megismerésére. Fedezze fel e két kaukázusi országot új körutazásunk alkalmával.

879 000 Ft-tól/fő